Ze sklepowych półek najszybciej znikają białe makarony, cukier, biała mąka, biały ryż, …
W kwestii odżywania idziemy raczej na ilość, a nie na JAKOŚĆ !!!
Powinniśmy w pierwszej kolejności kupować produkty o wysokiej wartości odżywczej, bo to przede wszystkim one będą pracować na wzmocnienie twojego organizmu.
Te białe produkty to głównie źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, które sprzyjają otyłości, insulinooporności, spadkiem odporności. Stąd zalecam jednak częściej sięgać po produkty ciemniejsze: nasze polskie kasze, ciemniejsze pieczywa, jeśli ryż to ten raczej kolorowy. Można mieszać np. ryż biały z brązowym, naleśniki na bazie mąki pszennej jasnej z ciemną, surówki, koktajle posypywać otrębami pszennymi, owsianymi, świeżo zmielonym siemieniem lnianym. Tylko takie dodatki są w stanie szybciej dostarczyć nam błonnik,który przecież ''hartuje'' układ pokarmowy, witaminy z grupy B, kwas foliowy, cynk, niacynę, magnez, itd. czyli wszystko to co ogromnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, a także nerwowego. Żaden suplement Wam tego nie zapewni!
Polecam jednak nie ograniczać się jedynie do ryżu! Pamiętajcie, że ryż, mleko ryżowe, wafle ryżowe to bogate źródło toksycznego arsenu, który został klasyfikowany przez Unię Europejską jako czynnik rakotwórczy kategorii 1. Stąd ponawiam, aby częściej sięgać jednak po nasze polskie kasze. Obserwując półki sklepowe teraz w okresie pandemii biały ryż kompletnie znikł, natomiast te zdrowsze produkty zostały: kasza gryczana, jęczmienna, manna, kuskus, pęczak, owsiana, bulgur, komosa ryżowa, płatki owsiane, …. Tak więc zmieniajcie ziarna, nie ograniczajcie się!
A ponadto, …
W ciągu dnia pić wodę średniozmineralizowaną, z cytryną i imbirem, herbaty owocowe i ziołowe.
Ograniczajcie cukier: słodkie napoje, słodycze, które gwałtownie podnoszą poziom insuliny we krwi, obniżając, a często wręcz paraliżując aktywność układu odpornościowego.
Wysypiamy się. Ludzie niewyspani mają gorszą odporność!
Przykładowy jadłospis wzmacniający odporność:
I ŚNIADANIE: Pieczywo z białym serkiem (ser wymieszać z czerwoną cebulką, szczypiorkiem lub natką pietruszki, jogurtem i olejem z czarnuszki lub lnianym), dodatkowo: czerwona papryka.
II ŚNIADANIE: Koktajl: maliny, jagody, kefir, banan, płatki lub otręby owsiane, miód (zblendować)
OBIAD: Pieczony łosoś lub pierś z indyka, kasza gryczana, jęczmienna perłowa lub biały ryż wymieszany z brązowym, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką.
PODWIECZOREK: Kasza jaglana z musem jabłkowym i cynamonem.
KOLACJA: Zupa dyniowa (dynia, marchew, czosnek, imbir, przyprawy: zagotować, zblendować, całość posypać serkiem parmezanem) z grzanką ziołową (masło lub oliwę wymieszać z natką pietruszki, czosnkiem, chwilę zapiec)