email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Wiosenne risotto z pokrzywą.

Wiosenne risotto z pokrzywą.

Zachęcam Was, aby wyskoczyć na spacer gdzieś na łąkę i zebrać trochę młodej pokrzywy :). Na risotto idealna i co najważniejsze super-zdrowa roślinka! Dziko rosnące rośliny stanowią często lepszą alternatywę dla dostępnych wiosną nowalijek ze sklepu.

Przepis na wiosenne, majowe risotto.

Ilość składników dowolna:)

Listki pokrzywy myjemy, parzymy wrzątkiem, osuszamy i siekamy bardzo drobno.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony por lub cebulkę, starty czosnek, smażymy około 5 min, po czym dodajemy ryż, mieszając podsmażamy wszystko przez kolejne 3 min - następnie wlewamy 2 szklanki wody/lub bulionu warzywnego. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy następną szklankę wody lub bulionu i tak możemy powtarzać. Ostatecznie risotto powinno być wilgotne. Pod koniec dodajemy masło (opcjonalnie), posiekaną pokrzywę i mieszamy; trzymamy na ogniu jakieś 2 minuty. Doprawiamy jeszcze, odstawiamy, aby risotto chwilę odpoczęło. Wykładamy na talerz i sypiemy trochę parmezanem lub fetą.

 

W u mnie w wersji z cukinią, kukurydzą i mięsem - polecam kawałki piersi z kurczaka.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.