Zachęcam Was, aby wyskoczyć na spacer gdzieś na łąkę i zebrać trochę młodej pokrzywy :). Na risotto idealna i co najważniejsze super-zdrowa roślinka! Dziko rosnące rośliny stanowią często lepszą alternatywę dla dostępnych wiosną nowalijek ze sklepu.
Przepis na wiosenne, majowe risotto.
Ilość składników dowolna:)
Listki pokrzywy myjemy, parzymy wrzątkiem, osuszamy i siekamy bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony por lub cebulkę, starty czosnek, smażymy około 5 min, po czym dodajemy ryż, mieszając podsmażamy wszystko przez kolejne 3 min - następnie wlewamy 2 szklanki wody/lub bulionu warzywnego. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy następną szklankę wody lub bulionu i tak możemy powtarzać. Ostatecznie risotto powinno być wilgotne. Pod koniec dodajemy masło (opcjonalnie), posiekaną pokrzywę i mieszamy; trzymamy na ogniu jakieś 2 minuty. Doprawiamy jeszcze, odstawiamy, aby risotto chwilę odpoczęło. Wykładamy na talerz i sypiemy trochę parmezanem lub fetą.
W u mnie w wersji z cukinią, kukurydzą i mięsem - polecam kawałki piersi z kurczaka.