email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Wpływ diety na stwardnienie rozsiane. Czy rodzaj spożywanych kwasów tłuszczowych ma wpływ na rozwój i progresję stwardnienia rozsianego?

Wpływ diety na stwardnienie rozsiane. Czy rodzaj spożywanych kwasów tłuszczowych ma wpływ na rozwój i progresję stwardnienia rozsianego?

Stwardnienie rozsiane (SM) jest przewlekłą chorobą zapalno-autoimmunolo­giczną ośrodkowego układu nerwowego (OUN). Osoby z SM często przechodzą przez epizody ostrych ataków, stopniowo tracąc umiejętność widzenia, chodzenia, pojawiają się zaburzenia czucia,  mowy, zmęczenie, nadmierna drażliwość i chwiejność emocjonalna. Częściej na SM zapadają kobiety niż mężczyźni. Choroba występuje częściej w Wielkiej Brytanii, Północnej Ameryce oraz Skandynawii i siedmiokrotnie częściej diagnozuje się ją w południowej Australii, bliżej bieguna południowego niż na północy tego kraju.

Istnieje wiele powiązanych ze sobą czynników genetycznych i środowiskowych sprzyjających powsta­waniu tej choroby. Obecnie coraz częściej jednak poszukuje się związku między dietą, a przebiegiem chorób przewlekłych, w tym SM. Mamy do czynienia z wieloma ciekawymi raportami naukowymi na temat wpływu żywności na SM, o których pragnę wspomnieć w tym artykule.

Czy rodzaj spożywanej żywności może modyfikować naturalny przebieg tej choroby?

Przy­puszcza się, że zaostrzenie niektórych objawów SM jest powiązane z takimi składnikami diety, jak: nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, głównie pochodze­nia zwierzęcego, niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (małe spożycie tłuszczu roślinnego oraz tłustych ryb morskich) niedobór witamin D i B12, kwasu foliowego, substancji o właściwoś­ciach przeciwutleniających oraz mikroelementów (szczególnie cynku, selenu i miedzi). Ja jednak w chwili obecnej skupię się bardziej na tłuszczach, które mają ogromne znaczenie w diecie chorego na SM.

Już w latach 40 zasugerowano, że spożywanie nasyconych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz kwa­su arachidonowego wiąże się bez­pośrednio z częstością występowania SM.  Naukowcy dowodzą, że w regionach, w których przeważa spożycie oliwy z oliwek, stwardnienie rozsiane występuje rzadziej niż tam, gdzie najpopularniejszym tłuszczem jest masło lub inny tłuszcz zwierzęcy.

Dr Swank, neurolog opisał swoje sukcesy w piśmie The Lancet w roku 1990.  Swank uznał, iż dieta bogata w tłuszcze nasycone może być odpowiedzialna za chorobę. Przeprowadził on bardzo słynną próbę na 144 pacjentach z SM. Przez 34 lata monitorował tych pacjentów. Zalecił im dietę ubogą w tłuszcze nasycone, której jedna grupa przestrzegała, a druga nie. Białko pochodziło głównie z ryb i owoców morza oraz chudego mleka. Dodatkowo w diecie znalazły się warzywa, owoce oraz zboża. W miarę trwania badania Swank zauważył, że postęp choroby był łagodniejszy u osób na diecie ubogiej w tłuszcze nasycone, a zmiany te zostały zaobserwowane nawet u osób w zaawansowanym stadium choroby. 80% osób z wczesnym stadium stwardnienia rozsianego, którzy źle się odżywiali zmarło z powodu tej choroby. Natomiast u 95% osób na diecie niskotłuszczowej uzyskano wolniejszy postęp choroby, a więc nie doświadczyło progresji niepełnosprawności. W tej grupie zmarło tylko 5 % pacjentów. Swank zaobserwował , że w Norwegii częściej chorowali spożywający mleko  w dużych ilościach mieszkańcy centralnej części kraju niż jedzący ryby mieszkańcy wybrzeża.

Ponadto zaczęto zastanawiać się nad wpływem mleka krowiego na rozwój choroby. W niektórych badaniach naukowcy sugerują, że wpływ mleka krowiego na występowanie SM może być spowodowany obecnością wirusa w mleku. Być może jakąś rolę odgrywają tutaj przeciwciała wirusowe, które wpływają na układ odpornościowy i których jest więcej u pacjentów z SM. Nie bez znaczenia wpływ może mieć także tłuszcz znajdujący się w mleku.

Obecnie dr Swank uważa, że należy ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych do nie więcej niż 15g/d, a szczególnie trzeba unikać tłuszczów z pokarmów mlecznych. Dieta powinna być również uzupełniona w suplementację tranem.

Również autorzy innych badań: Nurses Health Study i Nurses Health Study II zaobserwowali, że podaż z dietą pełnotłustego mleka u kobiet wiązała się ze zwiększonym ryzykiem występowania SM.

Wykazano także iż zachorowalność na stwardnienie rozsiane rośnie wraz z oddalaniem się od słonecznych tropików. Może istnieć także pewien związek między słabym wystawieniem na słońce w okresie dorastania, a wczesnym pojawieniem się objawów SM. Zwiększona ekspozycja na światło słoneczne również działa w tej chorobie protekcyjnie. Pod wpływem słońca dochodzi do syntezy witaminy D3 w skórze, dlatego przypuszcza się, że witamina ta odgrywa istotną rolę w prewencji stwardnienia rozsianego.

Istnieją też dowody, że wysokie stężenie homocysteiny oraz niskie stężenie witaminy B12 i folianów przyczyniają się do wystąpienia różnych chorób neurodegeneracyjnych. Stwierdzono także w badaniach, że większe spożycie białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz większa dawka w diecie witaminy C były związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia schorzenia. Warto zwrócić uwagę, że dieta z konserwantami, pestycydami i antybiotykami zmienia jelitowy mikrobiom, co wiąże się z zaburzeniem układu odpornościowego i zwiększa ryzyko chorób autoimmunizacyjnych, w tym rzecz jasna SM. Wdychanie cząstek pyłu zawieszonego w powietrzu w wielkich miastach lub praca z rozpuszczalnikami organicznymi mogą także okazać się ryzykowne.

Niestety, jak to zazwyczaj wygląda w świecie nauki, wyniki badań dotyczące związku czynników żywieniowych i występowania SM nie są nadal jednoznaczne, dlatego jest potrzebna większa ich liczba. Jednakże należy pamiętać, iż nieodpowiednio zbilansowana dieta, styl życia, a nawet miejsce zamieszkania są istotnymi czynnikami ryzyka występowania tej choroby. Większość badań wykazuje jednak, że chorzy z SM rzadziej niż osoby zdrowe spożywają produkty zbożowe, ryby, warzywa i owoce. Częściej natomiast konsumują produkty pochodzenia zwierzęcego, pełnotłuste mleko oraz słodycze. Badania omówione w tym artykule, dają wiele do myślenia, a nawet przemyślenia swojej obecnej diety, zwłaszcza osobom już chorującym. Pamiętajcie, że czas ma ogromne znaczenie w leczeniu SM.

 

Bibliografia:

  • Żywienie chorych na stwardnienie rozsiane — przegląd piśmiennictwa;  Marta Dąbrowska-Bender, Dagmara Mirowska-Guzel; Zakład Zdrowia Publicznego Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
  • Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study.; Malosse D1, Perron H, Sasco A, Seigneurin JM.; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1291895
  • Rola diety w stwardnieniu rozsianym. Klaudia Konikowska, Bożena Regulska-Ilow. Zakład Dietetyki, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu; https://www.researchgate.net/publication/262643689_The_role_of_diet_in_multiple_sclerosis
  • Kampman M.T., Wilsgaard T., Mellgren S.I.: Outdoor activities and diet in childhood and adolescence relate to MS risk above the Arctic Circle. J. Neurol., 2007; 254: 471-477
  • Nowoczesne zasady odżywiania. T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II, Galaktyka, 2011
  • Stwardnienie rozsiane: ryzyko zachorowania i prewencja choroby; Neurologia Pratyczna; https://neurologia-praktyczna.pl/a3044/Stwardnienie-rozsiane--ryzyko-zachorowania-i-prewencja-choroby.html/

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.