Tylko holistyczne podejście do chorób tarczycy, uwzględniające zarówno uzupełnianie niedoboru hormonów za pomocą leków oraz zmianę diety i trybu życia jest najlepszą metodą leczenia, jaka powinna być podejmowana przez lekarzy i dietetyków.
Zgodnie z zaleceniami Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (źródło: BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 2, str. 117 – 127)
- Dieta powinna zawierać 4–5 posiłków, spożywanych w regularnych odstępach czasu, co nie będzie powodować obniżenia tempa przemiany materii.
- Należy wystrzegać się drastycznego obniżenia wartości energetycznej diety, gdyż może to upośledzić jeszcze bardziej metabolizm. Przykładowo, niedożywienie białkowo-kaloryczne powiązane jest z gorszą pracą tarczycy, a wzrost TSH często jest odpowiedzią na niedobór białka i energii.
- Mleko i produkty mleczne powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach (kazeina w nim zawarta jest produktem wykazującym duże zdolności antygenowe, co w przypadku choroby Hashimoto nie jest wskazane). Do jadłospisu można dla urozmaicenia włączyć mleka roślinne (kokosowe, migdałowe, orzechowe, ryżowe).
- Odpowiednio wysokie spożycie białka pełnowartościowego (mięso, ryby morskie, jaja) powstrzymuje wypadanie włosów.
- Należy zwiększyć spożycie tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nienasycone (oleje roślinne, orzechy, awokado, pestki, ryby). Zwrócić uwagę na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (ryby morskie, olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek), które stymulują przemianę T4 w T3 oraz pobudzają syntezę cytokin przeciwzapalnych.
- Należy wybierać węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym, które dostarczają więcej składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. Ponadto, co ważne, normalizują stężenie glukozy we krwi. Zaleca się wybieranie produktów bezglutenowych jak ryż, kasza gryczana, amarantus,quinoa.
- Zastosowanie diety bezglutenowej może zmniejszyć stymulację układu odpornościowego organizmu i wygasić proces autoimmunologiczny. Jednak jej zastosowanie musi być skonsultowane z dietetykiem w celu zbilansowania takiej diety.
- W diecie należy ograniczyć produkty zawierające substancje goitrogenne (wolotwórcze). Są to związki, które mogą wiązać się z jodem i uniemożliwiać syntezę hormonów tarczycy. Można je znaleźć w soi, brokułach, kalafiorze, brukselce, kapuście.
- Niedokrwistość megaloblastyczna wynikająca często z niedoboru witaminy B12 często towarzyszy chorobie Hashimoto. Źródłami witaminy B12 w żywności są produkty zwierzęce, takie jak: mięso, jaja, mleko, ryby, produkty fortyfikowane.
- Pamiętać o związkach antyoksydacyjnych (witamina A, C, E), które przeciwdziałają wolnym rodnikom, będące czynnikiem niszczącym komórki tkanki tarczycowej. Produktami, które należy uwzględnić w diecie są masło, żółtko jaj, wątróbka, czerwone i pomarańczowe, a także ciemnozielone warzywa, jak: marchewka, papryka, pietruszka, dynia, brokuły, pomidory, szpinak , pomarańcze, brzoskwinie, wiśnie.
- Zwrócić uwagę na błonnik pokarmowy, który wychwytuje związki toksyczne w jelitach, zapobiega zaparciom, wiąże tłuszcz i cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca, zapobiega żylakom, pobudza ukrwienie jelita. Szczególnie polecane są: siemię lniane, otręby owsiane, orzechy i ziarna, pieczywo pełnoziarniste, warzywa oraz jabłka i gruszki.
- Cynk jest składnikiem białek receptorowych T3, a więc jego niedobór wpływa na upośledzone wiązanie tego hormonu. Do najbogatszych w ten mikropierwiastek – należą m.in: sery podpuszczkowe, jaja, kasza gryczana, zarodki pszenne i pestki dyni, a także pieczywo pełnoziarniste i mięso.
- Niedostateczna ilość witamin D zwiększa ryzyko wielu chorób autoimmunologicznych. Do źródeł pokarmowych witaminy D należą ryby i oleje, a mniejsze ilościach występują w produktach mlecznych (masło) i mięsie.
- Należy ograniczyć w diecie słodycze, wyroby cukiernicze, produkty i dania wysoko przetworzone, napoje gazowane i słodzone.
Źródło:
http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%202/Bromatologia%202_2015%20s_%20117-127.pdf
powrót