email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zaparcia. Powszechny i często bagatelizowany problem. Dlaczego należy uważać na probiotyki? Triki żywieniowe w zaparciach i przepis na koktajl o silnych właściwościach przeczyszczających.

Zaparcia. Powszechny i często bagatelizowany problem. Dlaczego należy uważać na probiotyki? Triki żywieniowe w zaparciach i przepis na koktajl o silnych właściwościach przeczyszczających.

Tym razem trochę o zaparciach, jako, że zauważam po mailach i konsultacjach, iż jest to jeden z najczęstszych problemów i dolegliwości zdrowotnych przewodu pokarmowego. Czy zaparcia należy bagatelizować?

Zaparcie stolca należy do najczęstszych dolegliwości przewodu pokarmowego występujących u dzieci, młodzieży i dorosłych. Zaparcia również należą do najczęstszych objawów zgłaszanych przez pacjentów z Zespołem Jelita Nadwrażliwego, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy, z chorobami ośrodkowego układu nerwowego, objętych opieką onkologiczną, paliatywną.

Przyczyny mogą być różne:

  • przebyta infekcja pokarmowa
  • zaburzenia składu jelitowej flory bakteryjnej
  • przyczyny psycho-społeczne (występowanie stanów lękowych, depresji)
  • przyczyny żywieniowe (dieta uboga w błonnik, niedostateczna podaż płynów, bogata w białko i tłuszcze zwierzęce, które zwalniają pracę jelit), brak ruchu
  • słaba siła mięśni brzucha i miednicy (szczególnie u osób starszych)
  • antybiotykoterapia, nadużywanie leków przeczyszczających i hormonalnych, przeciwdepresyjnych, morfina
  • przebyte zabiegi operacyjne w obrębie jamy brzusznej.

Zaparć nie wolno lekceważyć. Dlaczego?

Zaleganie zbitych resztek pokarmowych w jelicie może prowadzić do uszkodzenia śluzówki i licznych stanów zapalnych w układzie pokarmowym, hemoroidów, powstawania uchyłków jelita, polipów, żylakami, niezamierzonej utarty masy ciała. U osób starszych mogą stać się przyczyną częstych zawrotów głowy, a nawet udarów. Dlatego wprowadzenie diety likwidującej zaparcia jest szczególnie konieczne.

Zalecenia ogólne, kilka żywieniowych trików w zaparciach:

  • Zwiększ ilość wypijanej wody niegazowanej (minimum 1,5 litra dziennie). Zalecana jest woda mineralna bogata w magnez (np. Magnesia).
  • Unikaj produktów nasilających zaparcia (banany, ugotowana marchewka, przetworzone jagody i borówki, potrawy z ryżu, mąki ziemniaczanej, białe pieczywo, suche pożywienie, czekolada, kakao)
  • Cukier zamień na ksylitol. Bardzo dobrym pomysłem będzie dodatek ksylitolu do napojów, czy deserów, który ma naturalne właściwości przeczyszczające, ale na początku zaczynaj od 1 łyżeczki dziennie i zwiększaj maksymalnie do 2 łyżek dziennie.
  • Stosuj tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. jako dodatek do surówek, zup, koktajli)
  • Dzień możesz zacząć od 2 łyżek miodu zalanych wcześniej (wieczorem) szklanką chłodnej, przegotowanej wody.
  • Pij napary – najlepiej herbatę zieloną, z kopru włoskiego, rumianku, melisy, ciepły kompot z gruszek, ze śliwek kalifornijskich z dodatkiem ksylitolu.
  • Pierwszym daniem obiadowym powinna być zupa wielowarzywna. Do zup warto dodawać śmietankę, jogurt, mleko kokosowe.
  • Przed snem warto wypić szklankę ciepłego kompotu owocowego lub kleiku z siemienia lnianego.
  • Zadbaj o ruch, który poprawi perystaltykę twoich jelit.

 

Działanie przeczyszczające mają także:

  • Siemię lniane. Zalej 2 łyżeczki ziaren siemienia szklanką wrzątku. Wymieszaj, przykryj. Po około dwóch godzinach parzenia mikstura będzie gotowa do spożycia. Drugi sposób jest taki, aby nasiona zalać wodą i gotować. 10-15 minut gotowania powinno wystarczyć, aby woda zamieniła się w kleistą ciecz. Do takiego napoju można dodać miód, cytrynę lub odrobinę syropu owocowego.
  • Sok pomidorowy z sokiem z kiszonej kapusty (wymieszany pół na pół).
  • Nasiona babki płesznik ( 2 łyżeczki wsypać do szklanki i zalać ciepłą wodą, odstawić na 20 minut i wypić; taki napój pamiętaj, aby zawsze dodatkowo popijać szklanką wody.
  • Sok z aloesu  (tutaj najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem, czy możesz przyjmować tego typu preparaty)

Na co uważać!

Jeśli stosujesz probiotyki, a twoja dieta bogata jest w błonnik!

Włókno pokarmowe w połączeniu z probiotykiem daje większy efekt gnicia, co skutkuje nasileniem wzdęć oraz bólami brzucha.

Dieta antyzaparciowa z założenia jest dietą bogatą w błonnik. Ale tutaj należy uważać! Posiłki bogate w błonnik u chorego z wielodniowym zaparciem może skończyć się niedrożnością przewodu pokarmowego.

Uważaj na apteczne środki przeczyszczające! Gdy stale się ich używa, organizm traci zdolność samodzielnego wypróżniania się, co dodatkowo pogłębia problem.

A oto obiecany przepis na przeczyszczający koktajl kawowo-malinowy, który pomaga wielu moim pacjentom.

Składniki:

  • Szklanka kefiru
  • ½ szklanki malin (mogą być mrożone)
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
  • 1/3 szklanki mocnego naparu z kawy naturalnej

Zmiksuj wszystkie składniki. Najlepiej jeśli napój ma temperaturę pokojową.

 

Literatura:

  • Jelito wrażliwe. Leczenie dietą. Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Zwierciadło, 2018
  • Dieta w chorobie nowotworowej. Lek. Aleksandra Kapała, Grupa Wydawnicza Foksal, 2018
  • Nie daj się rakowi. M. Brzegowy, M. Maciejewska-Cebulak, K. Turek., Wydawnictwo M, Kraków, 2018

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie tyl...

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie i w...

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

Dieta antyhistaminowa. Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób. Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypiciu czerwonego wina, koktaj...

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na zd...

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.