Owsianka zawiera duże ilości substancji niezbędnych dla naszych komórek mózgowych, dzięki którym poprawia się pamięć, koncentracja i nastrój. Dlatego też polecana jest szczególnie dzieciom. Sportowcy często nazywają owsiankę ''śniadaniem mistrzów'', gdyż daje dużo siły i energii na cały dzień. Płatki owsiane zawierają beta-glutan, który jest pożywką dla naszych dobrych bakterii i zapobiega cukrzycy typu 2, gdyż spowalnia wchłanianie cukrów. Dodatkowo płatki łagodzą podrażnienia jelit spowodowane różnymi nietolerancjami, czy alergią. Owsianka jest doskonałym lekiem na niestrawność i zaparcia, polepsza perystaltykę jelit. Dzięki zawartości błonnika usuwane są toksyny z naszych jelit oraz substancje gnilne, które utrzymując się dłużej mogą powodować niezłe spustoszenia w organizmie. A więc ma działanie również antynowotworowe.
Tak naprawdę owsiankę można robić na wiele sposobów, i modyfikować przepis do woli. Ważne, aby pojawiała się częściej na twoim stole. Ta propozycja śniadaniowa jest rewelacyjna dla dzieci. Można owsiankę przygotować wieczorem, a rano ją tylko zapiec.
Składniki
Wszystkie składniki wymieszać w misce, banan rozgnieść widelcem i połączyć z masą; odstawić na 30 min; naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wlać masę. Zapiekać ok. 40 min w temperaturze 180 st. C.
Można polać jogurtem i posypać kakao.