Zdrowe, wegetariańskie i gęste odżywczo pasty do chleba.
Zamiast tradycyjnych kanapek z wędliną czy serem, polecam wegetariańskie pasty przez większość dni w tygodniu. Niestety, wędliny, kiełbasy, parówki są niezwykle bogate w sód, związki azotowe, które zwiększają ryzyko chorób serca, nerek oraz nadciśnienia.
Dlaczego należy częściej sięgać po domowe pasty warzywne? Są szybkie w przygotowaniu, możesz je zrobić na kilka dni, a jako, że są to pasty roślinne stanowią bogate źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów oraz błonnika pokarmowego. Takie pasty regulują stężenie glukozy, obniżają cholesterol, poprawiają trawienie, chronią przed nowotworami, zwłaszcza przewodu pokarmowego. Sa przede wszystkim zdrowe! Którą wy polecacie? Macie swoje ulubione pasty do chleba? Spróbujcie tych. Uwielbiają je nasi pacjenci. :)
Pasta 1
Pasta migdałowo-pomidorowa.
Składniki:
Migdały zalać gorącą wodą, zostawić na noc. Migdały obrać ze skórki i zblendować razem z suszonymi pomidorami, czosnkiem i sokiem z ogórków kiszonych. Zmiksować na gładką masę. Przyprawić dowolnie.
Pasta 2
Pasta z pieczonych warzyw.
Składniki:
Wszystkie warzywa obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę, i wrzuć do miski. Dodaj do warzyw wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i skrop oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i ułóż wszystko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z warzywami włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C. na około 30 minut. Następnie wszystkie warzywa umieść w blenderze, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, czosnek, oliwę. Zblenduj wszystko do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta lub sucha, dodaj więcej oliwy z oliwek.
Pasta 3
Pasta z czarnej fasoli.
Składniki:
Fasolę zmiksuj z pozostałymi składnikami. Smaruj na pieczywie.
Pasta 4
Zielona pasta z ciecierzycą, jarmużem i czarnuszką.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Orzechy krótko podpraż na suchej patelni. Liście jarmużu dokładnie umyj, usuń twarde łodyżki od liści i chwilę podgotuj, a następnie przelej zimną wodą (dzięki temu jarmuż zachowa wyrazisty kolor).
Wszystko zmiksuj na gładką masę. Dopraw. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oleju lub wody.
Pasta 5
Pasta z buraka, soczewicy, suszonych pomidorów i słonecznika.
Składniki:
2 małe upieczone buraki
1 szklanka czerwonej soczewicy
suszone pomidory w oleju, parę sztuk
1/3 szklanki pestek słonecznika
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Soczewicę ugotować w wodzie aż będzie miękka. Odcedzić dokładnie i wystudzić. pomidory odcedzić z oleju. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze. Przyprawić do smaku.
Pasta 6
Pasta paprykowo-słonecznikowa.
Składniki:
1 sztuka dużej wcześniej upieczonej papryki
3-5 suszonych pomidorów
1/3 szklanki słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej lub grudkowej pasty
Pasta 7
Pasta z czerwonej fasoli i orzechów włoskich.
Składniki:
Fasolę umieść w pojemniku blendera. Dodaj czosnek, oliwę, orzechy włoskie, przyprawy. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
Pasta 8
Pasta pietruszkowa.
Składniki:
Do blendera włożyć wszystkie składniki. Zmiksować.
Pasta 9
Pasta marchwiowo-selerowa.
Składniki:
Marchew i seler obieramy, kroimy w kostkę i krótko gotujemy. Warzywa odcedzamy, umieszczamy w blenderze, dodajemy sok z cytryny, olej i opcjonalnie trochę wody. Miksujemy na gładką lub grudkowatą masę.
Pasta 10
Pasta z prażonego słonecznika z olejem lnianym.
Składniki:
Na suchej patelni uprażyć słonecznik i wystudzony zmielić w młynku. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Pasta 11
Pasta z zielonego groszku.
Groszek gotujemy na parze. Wywaru nie wylewamy! Po ostudzeniu, groszek miksujemy z pestkami dyni , czosnkiem, rukolą, przyprawami i octem jabłkowym. Dodajemy olej. W trakcie blendowania gęstość regulujemy płynem, czyli wodą lub wywarem z groszku.
Pasta 12
Pasta jarmużowa z kaszą jaglaną.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowana na sypko)
1 szklanka świeżego jarmużu (wyczyść z twardej łodygi, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut)
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki płatków drożdżowych
sól, pieprz
Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca. Resztę składników z orzechami umieść w blenderze i zmiksuj. Dodaj ugotowaną kaszę, wymieszaj i przypraw.
Pasta 13
Pasta z ciecierzycą i śliwką.
Składniki:
Cieciorkę namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Można użyć z puszki, ale wcześniej dobrze ją przepłukać.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy posiekane cebule i smażymy. Dodajemy starte jabłka (ze skórką), oprószamy solą i pieprzem, wsypujemy ok. łyżeczki majeranku (roztartego w dłoniach) i dusimy, aż jabłka będą miękkie (można dolać więcej oleju). Dokładamy pokrojone śliwki, jeszcze chwilę przesmażamy.
Cieciorkę, czosnek miksujemy z zawartością patelni, przyprawiamy jeszcze do smaku, przekładamy do słoiczka. Można posypać czarnuszką.
Pasta 14
Pasta/masełko z rukoli.
Składniki:
0,5 opakowania rukoli
1/3 szklanka pestek ze słonecznika
ok. 1/3 szkl. oliwy lub oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czonsku
1-2 łyżka miodu
Wszystkie składniki blendujemy razem.
Pasta 15
Pasta fasolowa z ziołami.
Składniki:
Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
Pasta 16
Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej soczewicy
1 szklanka gładkiego purée z uduszonych, ugotowanych na parze lub upieczonych marchewek
1-2 łyżeczki jasnej pasty sezamowej tahini lub 1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta suszonego imbiru, sól, pieprz, świeża kolendra
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.