location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zdrowe, wegetariańskie i gęste odżywczo pasty do chleba.

Zdrowe, wegetariańskie i gęste odżywczo pasty do chleba.

Zdrowe, wegetariańskie i gęste odżywczo pasty do chleba.

Zamiast tradycyjnych kanapek z wędliną czy serem, polecam wegetariańskie pasty przez większość dni w tygodniu. Niestety, wędliny,  kiełbasy, parówki są niezwykle bogate w sód, związki azotowe, które zwiększają ryzyko chorób serca, nerek oraz nadciśnienia.

Dlaczego należy częściej sięgać po domowe pasty warzywne? Są szybkie w przygotowaniu, możesz je zrobić  na kilka dni, a jako, że są to pasty roślinne stanowią bogate źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów oraz błonnika pokarmowego. Takie pasty regulują stężenie glukozy, obniżają cholesterol, poprawiają trawienie, chronią przed nowotworami, zwłaszcza przewodu pokarmowego. Sa przede wszystkim zdrowe! Którą wy polecacie? Macie swoje ulubione pasty do chleba? Spróbujcie tych. Uwielbiają je nasi pacjenci. :)

Pasta 1

Pasta migdałowo-pomidorowa.

Składniki:

  • ¾ szklanki migdałów
  • około 8 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków
  • Do posypania: natka pietruszki, liście bazylii, świeża kolendra

Migdały zalać gorącą wodą, zostawić na noc. Migdały obrać ze skórki i zblendować razem z suszonymi pomidorami, czosnkiem i sokiem z ogórków kiszonych. Zmiksować na gładką masę. Przyprawić dowolnie.

Pasta 2

Pasta z pieczonych warzyw.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • nieduży kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki kurkumy, zioła prowansalskie, szczypta ziaren kolendry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

Wszystkie warzywa obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę, i wrzuć do miski. Dodaj do warzyw wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i skrop oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i ułóż wszystko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z warzywami włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C. na około 30 minut. Następnie wszystkie warzywa umieść w blenderze, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, czosnek, oliwę. Zblenduj wszystko do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta lub sucha, dodaj więcej oliwy z oliwek.

Pasta 3

Pasta z czarnej fasoli.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości.
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • majeranek, sól, pieprz
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Natka pietruszki (nie dużo, tak do smaku)
  • 3 łyżki oliwy

Fasolę zmiksuj z pozostałymi składnikami. Smaruj na pieczywie.

Pasta 4

Zielona pasta z ciecierzycą, jarmużem i czarnuszką.

Składniki:

  • 1- 2  szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3-5 liści jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • orzechy nerkowca lub migdały (2 łyżki)
  • 1 łyżka tahini
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Orzechy krótko podpraż na suchej patelni. Liście jarmużu dokładnie umyj, usuń twarde łodyżki od liści i chwilę podgotuj, a następnie przelej zimną wodą (dzięki temu jarmuż zachowa wyrazisty kolor).

Wszystko zmiksuj na gładką masę.  Dopraw. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oleju lub wody.

Pasta  5

Pasta z buraka, soczewicy, suszonych pomidorów i słonecznika.

Składniki:

2 małe upieczone buraki

1 szklanka czerwonej soczewicy
suszone pomidory w oleju, parę sztuk
1/3 szklanki pestek słonecznika
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku

Soczewicę ugotować w wodzie aż będzie miękka. Odcedzić dokładnie i wystudzić.  pomidory odcedzić z oleju. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze. Przyprawić do smaku.

Pasta 6

Pasta paprykowo-słonecznikowa.

Składniki:

1 sztuka dużej wcześniej upieczonej papryki

3-5 suszonych pomidorów
1/3 szklanki słonecznika

4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej lub grudkowej pasty

Pasta 7

Pasta z czerwonej fasoli i orzechów włoskich.

Składniki:

  • Ok. 1 szklanka czerwonej fasoli (może być z puszki, ale dobrze przepłukać)
  • 1/4 szkl orzechów włoskich
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Fasolę umieść w pojemniku blendera. Dodaj czosnek, oliwę, orzechy włoskie, przyprawy. Wszystko zmiksuj na gładką masę.

Pasta 8

Pasta pietruszkowa.

Składniki:

  • pęczek świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • oliwa z oliwek, szczypta kurkumy

Do blendera włożyć wszystkie składniki. Zmiksować.

Pasta 9

Pasta marchwiowo-selerowa.

Składniki:

  • 1 marchew
  • Kawałek selera
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego

Marchew i seler obieramy, kroimy w kostkę i krótko gotujemy. Warzywa odcedzamy, umieszczamy w blenderze, dodajemy sok z cytryny, olej i opcjonalnie trochę wody. Miksujemy na gładką lub grudkowatą masę.

Pasta 10

Pasta z prażonego słonecznika z olejem lnianym.

Składniki:

  • 10 łyżek ziaren słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • Szczypta soli, pieprzu

Na suchej patelni uprażyć słonecznik i wystudzony zmielić w młynku. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Pasta 11

Pasta z zielonego groszku.

  • 1 filiżanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • garść rukoli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, kminek mielony, ostropest mielony, pieprz ziołowy
  • 1-2  łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

Groszek gotujemy na parze. Wywaru nie wylewamy!  Po ostudzeniu, groszek miksujemy z pestkami dyni , czosnkiem, rukolą, przyprawami i octem jabłkowym. Dodajemy olej.  W trakcie blendowania gęstość regulujemy płynem, czyli wodą lub wywarem z groszku.

Pasta 12

Pasta jarmużowa z kaszą jaglaną.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowana na sypko)
1 szklanka świeżego jarmużu (wyczyść z twardej łodygi, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut)
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki płatków drożdżowych
sól, pieprz

Na suchej patelni podpraż orzechy nerkowca. Resztę składników z orzechami umieść w blenderze i zmiksuj. Dodaj ugotowaną kaszę, wymieszaj i przypraw.

Pasta 13

Pasta z ciecierzycą i śliwką.

Składniki:

  • szklanka cieciorki
  • olej rzepakowy
  • 1 średnia cebulka
  • 2 kwaśne jabłka
  • sól, pieprz, suszony majeranek, opcjonalnie trochę świeżych listków bazylii
  • kilka suszonych śliwek (2-3)
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta słodkiej papryki, papryczki chili (jeśli lubisz ostre smaki)
  • opcjonalnie czarnuszka do posypania

Cieciorkę namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Można użyć z puszki, ale wcześniej dobrze ją przepłukać.

Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy posiekane cebule i smażymy. Dodajemy starte jabłka (ze skórką), oprószamy solą i pieprzem, wsypujemy ok. łyżeczki majeranku (roztartego w dłoniach) i dusimy, aż jabłka będą miękkie (można dolać więcej oleju). Dokładamy pokrojone śliwki, jeszcze chwilę przesmażamy.

Cieciorkę, czosnek miksujemy z zawartością patelni, przyprawiamy jeszcze do smaku, przekładamy do słoiczka. Można posypać czarnuszką.

Pasta 14

Pasta/masełko z rukoli.

Składniki:

0,5 opakowania rukoli
1/3 szklanka pestek ze słonecznika
ok. 1/3 szkl. oliwy lub oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku

2 ząbki czonsku

1-2 łyżka miodu                                                                                                                

Wszystkie składniki blendujemy razem.

Pasta 15

Pasta fasolowa z ziołami.

Składniki:

  • 0,5 szkl czerwonej fasoli (ugotowana/z puszki)
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka melisy
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki oleju lnianego
  • Szczypta soli, pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.

Pasta 16

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej soczewicy

1 szklanka gładkiego purée z uduszonych, ugotowanych na parze lub upieczonych marchewek

1-2 łyżeczki jasnej pasty sezamowej tahini lub 1 łyżka oliwy z oliwek

szczypta suszonego imbiru, sól, pieprz, świeża kolendra

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

 

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.