email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zimowa dieta dla twojego dziecka. O czym nie można zapomnieć?

Zimowa dieta dla twojego dziecka. O czym nie można zapomnieć?

Okres zimowy bardzo sprzyja spadku odporności, głównie jeśli chodzi o dzieci i osoby w podeszłym wieku. Należy więc  do diety dziecka wprowadzić więcej produktów o działaniu antybakteryjnym i antywirusowym. Już w drugiej połowie sierpnia zaczynamy wprowadzać produkty wzmacniające układ odpornościowy.  

Ciepłe śniadania to podstawa!

Wytwarzanie ciepła jest bardzo energochłonnym procesem dla każdego organizmu. Musi on zmobilizować siły, aby ogrzać organizm z przetworzonego pokarmu. Trzeba mu więc ułatwić zadanie. Kubek kakao, ciepła herbatka, płatki owsiane na mleku, budyń, kisiel, kasza z masełkiem lub owocami, ciepłe tosty. Codziennie podawać należy dziecku ciepłe herbatki, które będą rozgrzewały małe organizmy,  np. lipowa z miodem, malinowa, z dzikiej róży lub inna z miodem i cytryną, z dodatkiem soku z czarnej porzeczki.

Zdrowa dieta dziecka  musi zawierać dużą ilość owoców i warzyw. Nie zalecam korzystania z warzyw szklarniowych, ale kupowanie produktów mrożonych: brokuły, fasolka szparagowa, groszek, bób, itp. Można wykorzystać je do zupek, sałatek, itp. Mrożone owoce i warzywa zachowują większość właściwości świeżych. Pamiętaj, aby podawać je zawsze dodatkiem tłuszczu ze względu na przyswajalność ważnych witamin: A, D, E, K.

Produkty, które podnoszą naturalnie naszą odporność i które powinny często gościć w menu dziecka to: gotowane buraczki, ‘’naturalne antybiotyki’’ - cebulka, czosnek (dzieciom można podawać po ugotowaniu, np. w zupie), kiszonki (ze względu na dobroczynne bakterie kwasu mlekowego; wystarczy, że dziecko wypije łyżkę soku z kapusty kiszonej dziennie) Nie zapominajmy też o naturalnych ziołach i przyprawach – majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, kurkuma.  Wiele z nich ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Unikamy słodyczy, gdyż nie tylko wychładzają organizm, ale okradają go z witamin i mikroelementów, zwłaszcza z wapnia, magnezu i witamin z grupy B.

Z produktów mlecznych wybieramy te, które wzmocnią pożyteczną florę bakteryjną i będą dobrym źródłem wartościowego białka – kefir, jogurt, twaróg.

Warto też dziecku przynajmniej raz w tygodniu przygotować danie z rybą morską (najlepiej dorsz), aby uzupełnić dietę w witaminę D, której wiadomo już od wczesnej jesieni brakuje. Jeśli dziecko nie lubi ryb lub z jakichś powodów nie może ich jeść podawaj mu tran. Nie rezygnujemy  z warzyw strączkowych, gdyż zawierają one cynk, który potrzebny jest w reakcjach odpornościowych.

Przez cały dzień konieczne jest także odpowiednie nawadnianie dziecka, a więc nie tylko herbatki, ale i woda mineralna niegazowana.
Pamiętajmy również o regularnym wietrzeniu naszych mieszkań, domów, zwłaszcza jeśli w domu są alergicy oraz o ruchu na świeżym powietrzu dla stymulacji i pobudzaniu układu odpornościowego.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie tyl...

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie i w...

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

Dieta antyhistaminowa. Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób. Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypiciu czerwonego wina, koktaj...

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na zd...

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.