Por działa zasadotwórczo na organizm (zaleca są osobom chorującym na reumatyzm), co jest pomocne przy zakwaszającej diecie naszych czasów. Odtruwa, oczyszcza, działa moczopędnie, zwalcza bakterie. A przy skaleczeniu należy przyłożyć liść białej części na ranę.
Składniki na zupę:
3 średniej wielkości pory oczyścić, przekroić na plasterki. Ziemniaki, marchew i cebulę pokroić w kostkę. Można dodać czosnek w plasterkach. Zalać wodą, tak aby przykryć warzywa. Gotować aż warzywa zmiękną. Przyprawić solą, pieprzem, zioła prowansalskimi, i czym lubisz. Dodać trochę masła i łyżkę oleju rzepakowego, a na sam koniec łyżkę jogurtu. Wszystko zmiksować na krem. Można podawać z grzankami, ale żeby było zdrowsze i również pyszne można dać płatki jaglane. Zapewniam dzieci uwielbiają taką zupkę, już nie wspominając o jej wartościach odżywczych.