Zupa pomidorowa z soczewicą i pesto
Przepisy - obiad
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

20-02-2017

1 min czytania

Zupa pomidorowa z soczewicą i pesto

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1-2 ziemniaki (mogą być bataty)
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 4 świeże pomidory)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, bazylia

Do garna włóż warzywa, soczewicę, czosnek i dolej wody tak, aby przykryć warzywa. Wszystko gotuj ok. 20 minut. Dodaj w sezonie zimowym koncentrat pomidorowy, a letnim świeże pomidory, jogurt i zmiksuj na gładki krem. Przypraw.

Przygotuj pesto: włóż pestki dyni – 1 łyżeczka, garść natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny, 3 łyżki oliwy i zmiksuj razem, by powstało gęste pesto. W razie potrzeby dolej więcej oliwy lub dodaj łyżkę jogurtu naturalnego.

Zupę podawaj z łyżką zielonego pesto.