Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1-2 ziemniaki (mogą być bataty)
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 4 świeże pomidory)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, bazylia
Do garna włóż warzywa, soczewicę, czosnek i dolej wody tak, aby przykryć warzywa. Wszystko gotuj ok. 20 minut. Dodaj w sezonie zimowym koncentrat pomidorowy, a letnim świeże pomidory, jogurt i zmiksuj na gładki krem. Przypraw.
Przygotuj pesto: włóż pestki dyni – 1 łyżeczka, garść natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny, 3 łyżki oliwy i zmiksuj razem, by powstało gęste pesto. W razie potrzeby dolej więcej oliwy lub dodaj łyżkę jogurtu naturalnego.
Zupę podawaj z łyżką zielonego pesto.