email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zupa pomidorowa z soczewicą i pesto

Zupa pomidorowa z soczewicą i pesto

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1-2 ziemniaki (mogą być bataty)
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 4 świeże pomidory)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kminek, bazylia

Do garna włóż warzywa, soczewicę, czosnek i dolej wody tak, aby przykryć warzywa. Wszystko gotuj ok. 20 minut. Dodaj w sezonie zimowym koncentrat pomidorowy, a letnim świeże pomidory, jogurt i zmiksuj na gładki krem. Przypraw.

Przygotuj pesto: włóż pestki dyni – 1 łyżeczka, garść natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny, 3 łyżki oliwy i zmiksuj razem, by powstało gęste pesto. W razie potrzeby dolej więcej oliwy lub dodaj łyżkę jogurtu naturalnego.

Zupę podawaj z łyżką zielonego pesto.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.