email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dieta ograniczająca spożycie węglowodanów.

Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny


Cena: 39.00 zł


Dieta ograniczająca spożycie węglowodanów.

PCOS - Insulinooporność - Nadwaga - Niepłodność

 

Polecana dla kobiet.

 

Nie od dziś wiadomo, że w przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca, nadwaga) powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na ilość węglowodanów w codziennym jadłospisie i dotyczy to również węglowodanów złożonych.

W zespole PCOS (zespół policystycznych jajników) występują liczne zaburzenia, a do najważniejszych należą: insulinooporność, nadmiar androgenów, hirsutyzm, nieregularne cykle, trudności z zajściem w ciążę, zaburzenia gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Często stwierdza się współistniejącą u kobiet nadwagę, czy otyłość. W tym wypadku badania pokazują, że zdecydowanie lepsze korzyści hormonalne i metaboliczne można uzyskać na diecie ograniczającej (nie eliminującej) spożycie węglowodanów.

Ograniczenie spożycia węglowodanów przynosi szereg korzyści, wśród których można wymienić:

  • Obniżenie stężenia insuliny oraz testosteronu
  • Wyższą wrażliwość tkanek na insulinę
  • Spadek masy ciała, redukcja otyłości trzewnej (brzusznej)
  • Obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi
  • Większe stężenie białka wiążącego hormony płciowe męskie (SHBG)
  • Poprawa wskaźników metabolicznych
  • Poprawa stanu cery i włosów

W diecie ograniczającej podaż węglowodanów powinny znaleźć się świeże warzywa i w mniejszych ilościach owoce (tutaj skupiamy się na owocach niskofruktozowych), nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, „dobre” tłuszcze z orzechów, nasion, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy lnianego. Jeśli nie ma przeciwwskazań lub dolegliwości dobrze jest włączyć do diety naturalny nabiał (kefiry, jogurty, twarogi czy maślanki – ale również w odpowiednich ilościach - ten jadłospis ogranicza nabiał), a także jaja, chude mięso oraz ryby.

Ciekawostka:

Badania (Majid M. Syed-Abdul, Qiong Hu, Miriam Jacome-Sosa, Jaume Padilla, Camila Manrique-Acevedo, Colette Heimowitz, Elizabeth J Parks. Effect of carbohydrate restriction-induced weight loss on aortic pulse wave velocity in overweight men and women. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2018 )  pokazują,  że utrata masy ciała może zmniejszyć sztywność tętnic już w cztery tygodnie, a dietetyczne ograniczenie węglowodanów może być skutecznym sposobem na zmniejszenie sztywności aorty u kobiet.

 

Co znajdę w zakupionym jadłospisie?

  • Jadłospis 7-dniowy dla diety ograniczającej podaż węglowodanów (nie więcej niż 40-45% całkowitego zapotrzebowania energetycznego)
  • Wybraliśmy dania najbardziej lubiane przez naszych pacjentów.
  • Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1700 kcal.

Rozkład makro:                                                                                                                                                                     

Białka 20%                            Tłuszcze 35 %                      Węglowodany 40-45 %

  • Jadłospisy zapisane są w PDF do wydruku. Okres stosowania diety to 1 miesiąc.
  • Do każdego jadłospisu opracowana została lista zakupów.
  • Dieta rozpisana na 5 posiłków ze szczegółową rozpiską i sposobem ich przyrządzania.
  • Całe menu skomponowane jest z produktów łatwo dostępnych.

 

Informacje dodatkowe:

Po dokonaniu opłaty jadłospis wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!! Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.