location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dieta ubogosalicylanowa. Gotowy jadłospis.

Autor: Katarzyna Olejniczak


Cena: 49.00 5.00 zł

Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 5.00 zł


Dieta ubogosalicylanowa. Gotowy jadłospis.

Salicylany to organiczne związki chemiczne będące pochodnymi kwasu salicylowego. Są powszechnie stosowane w lecznictwie, ale również są spożywane z dietą, gdyż naturalnie występują w żywności. W naturze występują przede wszystkim w roślinach (głównym źródłem salicylanów w diecie są produkty pochodzenia roślinnego, takie jak warzywa, przyprawy, owoce oraz zioła). Zawartość salicylanów maleje w miarę dojrzewania owoców, dlatego poleca się spożywanie owoców w ich dojrzałej postaci. Również pokarmy ugotowane zawierają mniej salicylanów niż świeże. Dobrym źródłem salicylanów są także napoje, zwłaszcza kawa, herbata, napoje typu cola oraz napoje alkoholowe.

Cechy kliniczne nadwrażliwości na salicylany to przede wszystkim:

  • Pokrzywka
  • Obrzęk naczynioruchowy
  • Astma oskrzelowa
  • Nawracające zapalenie zatok
  • Polipy nosa
  • Zespół nadpobudliwości psychoruchowej. Wiele dzieci z zespołem ADHD nie toleruje salicylanów!
  • Migreny
  • Zmiany skórne, np. trądzik
  • Nietolerancja aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych

Przy podejrzeniu, że to salicylany zawarte w pokarmach są przyczyną dolegliwości, zaleca się 7-14-dniową kurację, w trakcie której należy ograniczyć produkty zawierające kwas salicylowy.

Ważne jest to, że tolerancja na salicylany nie jest wartością stałą i zmienia się w zależności od okoliczności (uwaga! w sytuacjach stresowych zmniejsza się tolerancja organizmu na salicylany).

Źródło: Oszacowanie zawartości salicylanów w racjach pokarmowych osób dorosłych. Paulina Kęszycka, Danuta Gajewska. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(3): 642-644.

Szczuko M., Romaniuk R., Dieta niskosalicylanowa a możliwość występowania niedoborów składników pokarmowych, „Pomeranian Journal of Life Sciences”, 2016, 62(4), s. 18-24.

 

Co otrzymam w zakupionym załączniku?

  • Jadłospis 7-dniowy, odżywczy i pełnowartościowy.
  • Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1700 - 1800 kcal.
  • Jadłospisy zapisane są w PDF do wydruku.
  • Do każdego jadłospisu opracowana została lista zakupów.
  • Dieta rozpisana na 4 posiłki ze szczegółową rozpiską i sposobem ich przyrządzania.
  • Całe menu skomponowane jest z produktów łatwo dostępnych.

 

Informacje:

Po dokonaniu opłaty jadłospis wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!! Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejsze poradniki nie podejmują prób leczenia, stanowią jedynie źródło informacji. Zawarte tu rady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia, wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI za ewentualne powikłania wynikające ze stosowania diety bez nadzoru lekarskiego. Wszelkie prawa zastrzeżone. Każda reprodukcja lub adaptacja całości bądź części niniejszej publikacji, niezależnie od zastosowanej techniki reprodukcji (drukarskiej, komputerowej, fotograficznej i in.),wymaga pisemnej zgody Wydawcy.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.