Dieta eliminacyjna: bez glutenu, bez nabiału, niskohistaminowa i niskofruktozowa.
Autor: Anna Piekarczyk
Cena:
79.00 zł
Na prośbę wielu osób, którzy obecnie zmagają się z problemami trawiennymi, w tym z odczynami alergicznymi zależnymi od histaminy i potrzebującymi diety oszczędzającej przewód pokarmowy udostępniamy jadłospis, podobny do tego, który stosowany przez okres 2-6 tygodni wspomaga leczenie wielu naszych pacjentów.
Jest to dieta:
dla osób z nietolerancją histaminy oraz gorszą tolerancją na fruktozę
dla osób z nadwrażliwością pokarmową na gluten i nabiał
przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit
przy nadmiernej pobudliwości jelita grubego (biegunki)
po zatruciu pokarmowym
w chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką
w okresie rekonwalescencji
Nasze niskohistaminowe jadłospisy są najbardziej popularne wśród osób zmagającymi się z migrenami, nietolerancjami pokarmowymi, chorobami autoimmunologicznymi, pokrzywką skórną, łuszczycą, chorobami jelit.
Jadłospis jest 10-dniowy (rozpisany na 4 posiłki) - i aż 60 przepisów (bez glutenu, bez nabiału, ograniczający produkty bogate w histaminę, tyraminę oraz fruktozę - owoce tylko niskofruktozowe w minimalnej ilości).
Wybraliśmy dania najbardziej lubiane przez naszych pacjentów. Dieta wzbogacona jest o wiele substancji przeciwzapalnych.
Przepisy wzbogacone są w składniki wspomagające leczenie skutków długotrwałej nadwrażliwości pokarmowej / na histaminę (długotrwała nadwrażliwość na histaminę będzie sprzyjać pojawieniu się niedoborów wielu cennych substancji dla organizmu - dlatego warto skupić się na diecie odżywczej).
Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1900 - 2000 kcal.
Fioletowy koktajl pełen antocyjanów - mocno przeciwzapalny.
Makaron bezglutenowy z pesto pietruszkowym.
Pasztet drobiowy z resztek rosołu.
Risotto warzywno-mięsne.
Soczysty burger z indyka z cukinią i marchewką.
Jaglanko-owsianka z musem jabłkowym.
Pasta jajeczna z samych białek.
Dorsz w jarzynach gotowany na parze.
Kokosowy aromatyczny krem z soczewicy.
Sałatka z kaszy jaglanej, roszponki i owoców granatu.
Zupa krem z białych warzyw.
Omlet biszkoptowy z owocami niskofruktozowymi.
Indyk z komosą ryżową, batatami.
Naleśniki pankejki z musem owocowym.
Cukinia faszerowana kaszą.
Koperkowe puree z duszonym mięsem i marchewką.
Pasta z pieczonej marchewki z czarnuszką do kanapek.
Koktajl z mango z otrębami owsianymi.
Zupa krem marchewkowa z kokosową nutą.
Makaron z łososiem.
Pieczone bataty z sosem pietruszkowym i granatem.
Bezglutenowe ciasteczka amerykańskie.
Ciasteczka owsiano-kokosowo-marchewkowe.
Stek kalafiorowy z pesto.
Omlet jaglany z brokułem.
Pieczona papryka z kaszą gryczaną, warzywami i jajkiem przepiórczym.
RISOTTO Z ZIELONYM GROSZKIEM I BROKUŁAMI.
Informacje:
Po zakupie jadłospis wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!! Jadłospis można wydrukować.
Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl
Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i
analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy
partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi
danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług.