Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dieta przeciwzapalna w leczeniu trądziku u nastolatków

Autor: Anna Piekarczyk


Cena: 39.00 19.00 zł

Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 19.00 zł


DIETA PRZECIWZAPALNA W LECZENIU TRĄDZIKU U NASTOLATKÓW.

Trądzik pospolity to przewlekła choroba zapalna dotykająca co najmniej 90% nastolatków. Największa zapadalność przypada na okres dojrzewania, niemniej schorzenie to może się rozwijać zarówno przed okresem pokwitania, jak i utrzymywać się w wieku dorosłym.

Współczesna terapia oparta jest na holistycznym spojrzeniu na problematykę. Stąd też rozpatrywane są korelacje choroby z dietą i suplementacją, mikrobiotą jelitową i skórną, środowiskiem zewnętrznym, pielęgnacją i kondycją psychiczną.

Niniejszy jadłospis powstał z myślą o osobach z dolegliwościami skóry, w szczególności dla nastolatków zmagających się z trądzikiem. Czym wyróżnia się nasza dieta?

  • Jest to dieta o niskim indeksie glikemicznym. Wysoki IG żywności powoduje hiperinsulinemię. Hiperinsulinemia i podwyższona produkcja IGF-1 powodują zwiększenie lipogenezy, rozrost sebocytów i nadmierną produkcję łoju oraz zwiększoną produkcję hormonów androgenowych, które również nasilają łojotok. W badaniach naukowych zaobserwowano, że już po 10 tygodniach stosowania takiej diety wśród badanych następowała znaczna poprawa stanu skóry.
  • Jest to dieta przeciwzapalna, korzystna dla mikrobioty jelitowej. Skóra i jelita są nieco podobne do siebie. Obydwa narządy są bardzo gęsto unaczynione i unerwione. Zatem stan jelit łączy się ze zdrowiem skóry.
  • Jest to dieta niskohistaminowa (często obserwujemy u pacjentów zaostrzenie objawów po spożyciu produktów bogatych w histaminę - Histamina powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zwiększenie ich przepuszczalności, przyśpieszając w ten sposób migrację komórek do miejsca zapalenia). Przepisy są bogate w kwercetynę oraz luteolinę, które będą zmniejszać odczyny zapalne, działać stabilizująco i wyciszająco na komórki oraz hamować uwalnianie histaminy spowodowane chorobą/stresem/nieodpowiednią dietą.
  • Jest to dieta ograniczająca także fruktozę: Wysokie spożycie fruktozy (cukier owocowy) indukuje wydzielanie zarówno insuliny, jak i insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1)– czyli zwiększa również produkcję sebum i nasila rogowacenie. Ponadto, fruktoza promuje syntezę kwasu moczowego, co może wywoływać stres oksydacyjny oraz insulinooporność.

Rozkład makroskładników w jadłospisie:

  • Białko 18%
  • Tłuszcze 35%
  • Węglowodany 47%

Jadłospis zawiera gluten (można zamienić na produkty bezglutenowe) oraz niewielką ilość produktów mlecznych (jednak jest bez mleka).

Co znajdę w zakupionym jadłospisie?

  • Jadłospis 14-dniowy (czas trwania: 4-10 tygodni) + mnóstwo porad i wiedzy dodatkowej
  • Jadłospis zapisany jest w PDF do wydruku.
  • Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1800 kcal.
  • Do każdego jadłospisu opracowana została lista zakupów.
  • Dieta rozpisana na 4 posiłki (aż 75 inspiracji na odżywcze dania) ze szczegółową rozpiską i sposobem ich przyrządzania.
  • Całe menu skomponowane jest z produktów łatwo dostępnych. Wybraliśmy ulubione dania naszych młodych pacjentów.:)

 

Informacje:

Po zakupie poradnik wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!! Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

 

 

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania