Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Pakiet niskohistaminowy. Jadłospisy + poradnik.

Autor: Anna Piekarczyk


Cena: 89.00 zł


Pakiet niskohistaminiowy.

Jadłospisy + poradnik

 

Nietolerancja histaminy może objawiać się nie tylko u osób nadwrażliwych na histaminę, ale również u osób z poważnie zaburzoną błoną śluzową. Często następuje to z powodu wyczerpania się enzymu trawiącego histaminę — diaminooksydazę (DAO) lub przerostu drożdży albo bakterii, które także produkują histaminę. Objawy nadwrażliwości na histaminę mogą być spowodowane różnymi mechanizmami patofizjologicznymi i nasilać się w obecności innych zaburzeń takich jak choroby zapalne jelit, celiakia, choroby autoimmunologiczne, stan po infekcji, itp. Diagnoza nietolerancji histaminy wymaga złożonego podejścia multidyscyplinarnego. Histamina znajduje się w wielu produktach spożywanych. Zawartość histaminy w produktach wzrasta wraz z fermentacją, dojrzewaniem lub pod wpływem wyzwalaczy histaminy (jak np. truskawki, cytrusy).

Stres, odwodnienie, zbyt intensywny wysiłek fizyczny, alkohol również mogą być czynnikami życiowymi wyzwalającymi nadmierny wyrzut histaminy endogennej, czyli tej produkowanej przez nasz organizm.

Do głównych grup objawów wynikających z nadmiaru i nadwrażliwości na histaminę wymienia się:

  • Objawy skórne (świąd, pokrzywka, zaczerwienienie skóry, zmiany trądzikowe, łuszczycę)
  • Objawy ze strony układu oddechowego (wodnisty wyciek z nosa, kichanie, kaszel, świszczący oddech)
  • Objawy ze strony układu pokarmowego (zwiększona sekrecja kwasu żołądkowego, skurcze brzucha, biegunka, wzdęcia)
  • Objawy ze strony układu nerwowego (bóle głowy, zmęczenie, niepokój)
  • Objawy ze strony układu krwionośnego (tachykardia, hipotensja, bóle w klatce piersiowej)
  • Inne: tężyczka, pierwotne bóle miesiączkowe, łzawienie, obrzęk naczynioruchowy.

Co znajdę w zamówionym pakiecie:

  • Aż 6 gotowych jadłospisów niskohistaminowych, które ułatwią Ci planowanie posiłków w okresie diety. Z jadłospisów możesz korzystać przez cały rok.
  • Przepisy są bogate w kwercetynę oraz luteolinę, które będą zmniejszać odczyny zapalne, działać stabilizująco i wyciszająco na komórki oraz hamować uwalnianie histaminy spowodowane chorobą/stresem/nieodpowiednią dietą.
  • Przepisy wzbogacone są w składniki wspomagające leczenie skutków długotrwałej nadwrażliwości pokarmowej / na histaminę (Długotrwała nadwrażliwość na histaminę będzie sprzyjać pojawieniu się niedoborów wielu cennych substancji dla organizmu. Dlatego warto skupić się na diecie odżywczej).
  • Poradnik na temat histaminy wraz z listą produktów zalecanych i niezalecanych.

 

Nasze niskohistaminowe jadłospisy są najbardziej popularne wśród osób zmagającymi się z migrenami, nietolerancjami pokarmowymi, chorobami autoimmunologicznymi, pokrzywką skórną, łuszczycą, chorobami jelit.

 

Jadłospisy w pakiecie:

  1. Niskohistaminowy ogólny
  2. Niskohistaminowy bogaty w kwercetynę i luteolinę (stabilizująca mastocyty, czyli komórki tuczne - najbardziej typowym mediatorem zapalnym komórki tucznej jest histamina)
  3. Niskohistaminowy bez nabiału i glutenu
  4. Niskohistaminiowy bogaty w wapń (schorzenia przebiegające ze zwiększonym wydzielaniem histaminy mogą mieć negatywny wpływ na tkankę kostną)
  5. Niskohistaminiowy z ograniczeniem skrobi (polecana przy zespole jelita nadwrażliwego / SIBO)
  6. Niskohistaminiowy + LowFodmap (niskofermentująca) – przy SIBO, zespole jelita nadwrażliwego, chorobach żołądka

Uwaga.

Te jadłospisy +więcej:  webinary + materiały edukacyjne w temacie histaminy + możliwość zadawania pytań - znajdziesz na naszej platformie. Link do platformy poniżej:

https://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html

 

Informacje:

Każdy ma swój indywidualny próg tolerancji na histaminę. Często też liczy się ilość spożytego produktu, niż sam produkt, zwłaszcza w przypadku nadwrażliwości na histaminę. Przykładowo wielu moich pacjentów dobrze reaguje na pomidor świeży, ale już sos pomidorowy/ketchup może spowodować jakąś nieprzyjemną reakcję.

Po zakupie pakiet wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!!  Materiały można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

 

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania