Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Udział histaminy w zespole przewlekłego zmęczenia, depresji, zaburzeniach lękowych i panicznych, bezsenności.


Cena: 79.00 zł


Udział histaminy w zespole przewlekłego zmęczenia, depresji, zaburzeniach lękowych i panicznych, bezsenności.

Szkolenie online z jadłospisem.

Premiera 27 listopad.

EFEKTY DZIAŁANIA HISTAMINY NA UKŁAD NERWOWY.

II edycja popularnego szkolenia.

Histamina wywiera różnorodne działania promujące rozwój procesu zapalnego.

W zwiększeniu liczby komórek tucznych (mastocytów), które wydzielają histaminę oraz inne substancje wywołujące stan zapalny, także ich nadmiernej aktywacji udział mogą mieć czynniki żywieniowe, ale i psychologiczne co wykazano u pacjentów z depresją i przewlekłym zmęczeniem.

Zwiększony metabolizm histaminy może być efektem nasilającego się lęku lub depresji wywołanej przez stres. Stres nie tylko przyspiesza metabolizm histaminy, lecz także stymuluje uwalnianie z komórek tucznych kolejnych porcji histaminy.

Zdaniem naukowców z Imperial College London (2021) kontrolowanie histaminy pojawiającej się w odpowiedzi immunologicznej na stan zapalny może przyczynić się do pomocy pacjentom z depresją.

 

Tematyka szkolenia:

  • Efekty działania histaminy na układ nerwowy.
  • Nadwrażliwość na histaminę.
  • Histamina a depresja. Teoria zapalna depresji.
  • Stres jako czynnik wyzwalający lub zaostrzający chorobę.
  • MCAS, czyli zespół aktywacji komórek tucznych (depresja i przewlekłe zmęczenie).
  • Niedobór magnezu, stres i tężyczka. Jaki typ osobowości choruje najczęściej?
  • Jak naturalnie zarządzać histaminą? Co pomaga powstrzymać wyrzut histaminy? Terapia stresu = stabilizacja komórek.
  • Dietoterapia i ewentualna suplementacja.

Dodatkowo na platformie szkoleniowej jest już dostępna przykładowa dieta niskohistaminowa – jadłospis, z którego możesz skorzystać już teraz.

Premiera wykładu odbędzie się 27 listopada 2024 r.

Szkolenie będzie dostępne w sprzedaży tylko przez 2 tygodnie.

Czas trwania szkolenia: 1h

Forma szkolenia: online, dostęp do wideo

Materiały dla uczestników:

  • Dostęp do nagrania (30 dni).
  • Prezentacja z wykładu.
  • Jadłospis

Imienny certyfikat w formie cyfrowej poświadczający uczestnictwo w szkoleniu online w języku polskim (dla chętnych).

Ponadto, sesja „pytań i odpowiedzi”.

 

JAK WZIĄĆ UDZIAŁ W WYDARZENIU?

To proste. Składasz zamówienie na tej stronie. Po zakupie od razu otrzymujesz 30-dniowy dostęp do platformy ze szkoleniem.

Nasza forma szkoleń jest połączona z dietoterapią (łączymy teorię z praktyką) po to abyś miał/-a jak najlepszą wiedzą na temat swojej choroby i umiejętność radzenia sobie z nią.

 

Dla kogo jest to szkolenie?

Szkolenie adresowane jest przede wszystkim do osób zmagających się z nietolerancją histaminy, ze współistniejącym stresem, przewlekłym zmęczeniem, depresją, bezsennością, ale i również dla studentów dietetyki, dietetyków którzy chcą pogłębić wiedzę w tym zakresie.

Masz pytania?  Napisz: kontakt@studiozycia.pl

 

Anna Piekarczyk, dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Prowadzi poradnictwo żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych, w szczególności specjalizuje się w dietoterapii osób z chorobami zapalnymi jelit oraz w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych. W trakcie studiów przeprowadziła badania dotyczące oceny zastosowania diety ubogohistaminowej i ubogotyraminowej u osób z nietolerancjami/alergiami pokarmowymi. Autorka wielu publikacji w tematyce dietoterapii i medycyny żywienia. Współautorka książek: S.O.S dla stawów, S.O.S dla odporności oraz Kiedy dziecko waży za dużo. Prowadzi strony internetowe oraz własną poradnię dietetyczną online pod adresem www.studiozycia.pl oraz www.dietetykapediatryczna.pl

 

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania