Cena: 79.00 zł
Udział histaminy w zespole przewlekłego zmęczenia, depresji, zaburzeniach lękowych i panicznych, bezsenności.
Szkolenie online z jadłospisem.
Premiera 27 listopad.
EFEKTY DZIAŁANIA HISTAMINY NA UKŁAD NERWOWY.
II edycja popularnego szkolenia.
Histamina wywiera różnorodne działania promujące rozwój procesu zapalnego.
W zwiększeniu liczby komórek tucznych (mastocytów), które wydzielają histaminę oraz inne substancje wywołujące stan zapalny, także ich nadmiernej aktywacji udział mogą mieć czynniki żywieniowe, ale i psychologiczne co wykazano u pacjentów z depresją i przewlekłym zmęczeniem.
Zwiększony metabolizm histaminy może być efektem nasilającego się lęku lub depresji wywołanej przez stres. Stres nie tylko przyspiesza metabolizm histaminy, lecz także stymuluje uwalnianie z komórek tucznych kolejnych porcji histaminy.
Zdaniem naukowców z Imperial College London (2021) kontrolowanie histaminy pojawiającej się w odpowiedzi immunologicznej na stan zapalny może przyczynić się do pomocy pacjentom z depresją.
Tematyka szkolenia:
Dodatkowo na platformie szkoleniowej jest już dostępna przykładowa dieta niskohistaminowa – jadłospis, z którego możesz skorzystać już teraz.
Premiera wykładu odbędzie się 27 listopada 2024 r.
Szkolenie będzie dostępne w sprzedaży tylko przez 2 tygodnie.
Czas trwania szkolenia: 1h
Forma szkolenia: online, dostęp do wideo
Materiały dla uczestników:
Imienny certyfikat w formie cyfrowej poświadczający uczestnictwo w szkoleniu online w języku polskim (dla chętnych).
Ponadto, sesja „pytań i odpowiedzi”.
JAK WZIĄĆ UDZIAŁ W WYDARZENIU?
To proste. Składasz zamówienie na tej stronie. Po zakupie od razu otrzymujesz 30-dniowy dostęp do platformy ze szkoleniem.
Nasza forma szkoleń jest połączona z dietoterapią (łączymy teorię z praktyką) po to abyś miał/-a jak najlepszą wiedzą na temat swojej choroby i umiejętność radzenia sobie z nią.
Dla kogo jest to szkolenie?
Szkolenie adresowane jest przede wszystkim do osób zmagających się z nietolerancją histaminy, ze współistniejącym stresem, przewlekłym zmęczeniem, depresją, bezsennością, ale i również dla studentów dietetyki, dietetyków którzy chcą pogłębić wiedzę w tym zakresie.
Masz pytania? Napisz: kontakt@studiozycia.pl
Anna Piekarczyk, dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Prowadzi poradnictwo żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych, w szczególności specjalizuje się w dietoterapii osób z chorobami zapalnymi jelit oraz w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych. W trakcie studiów przeprowadziła badania dotyczące oceny zastosowania diety ubogohistaminowej i ubogotyraminowej u osób z nietolerancjami/alergiami pokarmowymi. Autorka wielu publikacji w tematyce dietoterapii i medycyny żywienia. Współautorka książek: S.O.S dla stawów, S.O.S dla odporności oraz Kiedy dziecko waży za dużo. Prowadzi strony internetowe oraz własną poradnię dietetyczną online pod adresem www.studiozycia.pl oraz www.dietetykapediatryczna.pl