location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Ciekawy przypadek z gabinetu … bóle stawów, mięśni, częste stany zapalne pęcherza moczowego … czyli co mogą zrobić szczawiany?

Ciekawy przypadek z gabinetu … bóle stawów, mięśni, częste stany zapalne pęcherza moczowego … czyli co mogą zrobić szczawiany?

Pacjentka, lat 37 pojawiła się w moim gabinecie z następującymi objawami: częste wysypki, świąd skóry (alergie zostały wykluczone), bóle brzucha, stawów, poranna sztywność, nudności, częste bóle pęcherza moczowego, uczucie piasku w oczach, codzienne bóle mięśni, stóp, problemy z koncentracją. Po wielu badaniach ostatecznie zdiagnozowano fibromialgię, początku depresji i przepisano leki, które pacjentce nie pomagały. Z wywiadu żywieniowo-medycznego dowiedziałam się, że: pacjentka przeszła liczne antybiotykoterapie w ciągu 10 lat, piła dużo kawy, herbat, mało wody, stosowała różne diety: roślinne, keto, ... na żadnej nie czuła się dobrze, a wręcz jak twierdziła jej stan się pogarszał. Bardzo źle się czuła po koktajlach ze szpinakiem, czy selerem naciowym (Uwaga! Warzywa używane w zielonych koktajlach są pokarmami bogatymi w szczawiany), po dużej ilości czekolady, po spożyciu sosu pomidorowego; skarżyła się na okropne uczucie sztywności, bóle w okolicach nerek i bóle brzucha, zwłaszcza nad ranem. 

Objawy i dotychczasowy sposób żywienia pacjentki pokierowały mnie w kierunku szczawianów. Niestety przewlekły nadmiar szczawianów może powodować różnego rodzaju zaburzenia ogólnoustrojowe.

Analiza ogólna moczu z osadem za każdym razem wykazała bardzo liczne szczawiany wapnia. Ich nadmierna ilość połączona z bólami brzucha, okolic lędźwiowych i często z krwiomoczem (co regularnie pacjentka doświadczała), może świadczyć o kamicy nerkowej. Zaleciłam pacjentce wizytę u nefrologa, który potwierdził diagnozę. Niezbędne było wprowadzenie specjalistycznej diety obniżającej ryzyko dalszego rozwoju kamicy nerkowej.

Zbyt dużo kryształków szczawianu występuje przy chorobach zapalnych jelit, przy diecie zbyt bogatej w szczawiany i jednoczesnym niedoborze wapnia, cynku, magnezu i witaminy B6, po resekcji jelit, przy chorobie Leśniowskiego-Crohna. Wysoki poziom szczawianów spowodowany może być również wysokim spożyciem witaminy C (w suplemencie - uwaga na wysokie dawki!).

W kamicy szczawianowej istotne znaczenie ma redukcja lub unikanie spożycia bogatych w szczawiany produktów spożywczych (jak szpinak, buraki i botwina, szczaw, rabarbar, nasiona roślin strączkowych, koncentrat pomidorowy, czekolada, kakao, kawa i mocna, długo parzona herbata).

Białko zwierzęce zwiększa stężenie mocznika, dlatego zaleciłam ograniczenie spożycia mięsa.

Objętość przyjmowanych dziennie płynów należy zwiększyć do 2-2,5 litra; ważne jest, aby wypijać większe ilości płynów przed snem.

Zaleciłam wypijanie przynajmniej raz dziennie porcji świeżego soku z cytryny (rozcieńczonego wodą), co pomaga rozbijać już powstałe kryształy szczawianów wapnia.

Wchłanianie kwasu szczawiowego z przewodu pokarmowego może być zmniejszone przez suplementację cytrynianem magnezu. B6 również zmniejsza poziom szczawianów.

Nauczyłam pacjentkę łączyć produkty bogate w kwas szczawiowy ze źródłami wapnia, np. nabiałem, jajkiem, produktami roślinnymi wzbogaconymi w wapń. Wapń odgrywa ważną rolę w procesie wchłaniania szczawianów z przewodu pokarmowego: zmniejsza ryzyko kamicy wapniowej. W przewodzie pokarmowym wapń wiąże szczawiany, hamując ich wchłanianie, czego skutkiem jest zmniejszenie ich stężenia we krwi i wydalania z moczem.

W tym przypadku wprowadziłam również na okres 4 tygodni dietę niskoskrobiową, low-fodmap, aby zregenerować jelita i polepszyć tolerancję na produkty, z którymi pacjentka do tej pory miała problemy.

Także nadmiar tłuszczu w diecie może powodować podwyższony poziom szczawianu, stąd zastosowałam dietę niskotłuszczową. Syrop glukozowo-fruktozowy, ksylitol i inne cukry alkoholowe mogą również zwiększać stężenie szczawianów.

Po 7 miesiącach diety pacjentka poinformowała o znacznie lepszym samopoczuciu psychofizycznym: bez sztywności porannej, bez bólu w odcinku lędźwiowym kręgosłupa i kolan, zaczęła też lepiej tolerować skrobię, dolegliwości żołądkowo-jelitowe znacznie zostały zredukowane, stan skóry także się poprawił; od momentu wprowadzenia diety pacjentka ani razu nie doznała nawrotu krwiomoczu; ponadto pacjentka twierdzi, że ma dużo energii, lepiej śpi, nawet zaczęła uczyć się jazdy na rolkach (wcześniej przez sztywność w kolanach było to dla niej niemożliwe) … a ja jestem bogatsza o kolejną wdzięczną i na pewno zdrowszą pacjentkę :).

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.