Czy eliminacja glutenu jest konieczna na diecie Low Fodmap?
Czy eliminacja glutenu jest konieczna na diecie Low Fodmap (dieta ograniczająca węglowodany łatwo fermentujące dla osób z jelitem nadwrażliwym)?
Nie. Generalnie gluten sam w sobie nie jest problemem w IBS czy SIBO, natomiast wiadomo, że szkodzi w przypadku osób z celiakią albo nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.
Problemem w IBS oraz SIBO są fruktany, które zawarte są przede wszystkim w pszenicy, ale też w jęczmieniu, czy życie.
Dobra wiadomość jest jednak taka, że dzięki badaniom naukowców z Uniwersytetu Monash – zajmujących się problemem zespołu jelita nadwrażliwego wiemy, że niewielkie ilości fruktanów w większości przypadków nie szkodzą. Wszystko zależy jednak od pacjenta i źródła problemu z przewodem pokarmowym. Dobrze jednak wiedzieć jaka ilość jest dobrze tolerowana – dlatego tutaj zaleca się obserwację.
I tak ogólnie dozwolone są (do wyboru)– na porcję:
• 2 kromki pieczywa pszennego na zakwasie
• 2 kromki pieczywa orkiszowego na zakwasie
• 1 kromka chleba owsianego na zakwasie
• pieczywo z pradawnej pszenicy 2ab (1 bułka) - 70 g
• 2 kromki pieczywa pszennego pełnoziarnistego na zakwasie – o ile dobrze tolerujesz ziarna/pestki.