Wraz z okresem wakacyjnym rośnie ryzyko zagrożenia tzw. histaminowym zatruciem pokarmowym. Coś o tym wiem jako dietetyk, gdyż już w lipcu zgłaszają się do mnie pierwsze osoby powracające z urlopów szczególnie z krajów takich jak: Włochy, Hiszpania, Portugalia, ... gdzie kuchnia jest bardziej histaminowa (wino, pizza, owoce morza, niektóre jogurty, sery, cytrusy, sosy pomidorowe) . A niestety nie wszystkim ona służy. :)
Oto kilka ważnych informacji przed wakacjami dla osób z nietolerancją histaminy.
- Dieta uboga w witaminę D3 może powodować nadmierną nadwrażliwość śluzówki jelit, problemy z metabolizmem histaminy i rozwój nietolerancji pokarmowych oraz alergii. Przed wakacjami warto zadbać o jej prawidłowe stężenie.
- Niedobór magnezu może również powodować dodatkowe wydzielanie histaminy.
- Alkohol (szczególnie wina czerwone, szampan, wina musujące, piwa pszeniczne) może zawierać dużo histaminy/ alkohol hamuje wytwarzanie enzymu DAO; również jest tak zwanym zwalniaczem histaminy.
- Wypijanie dużych ilości płynów między posiłkami (woda) usuwa nadmiar histaminy z organizmu.
- Obecnie dostępne są suplementy zawierające oksydazę diaminową (enzym DAO) u osób, które mają niedobór tego enzymu w jelicie. Enzym DAO wspiera organizm przy zbyt dużej ilości histaminy (szybciej się jej pozbywa) dostarczanej z pokarmów.
- Unikać sytuacji stymulujących wyrzut histaminy, jak np. stres , mała ilość snu, zbyt intensywny wysiłek fizyczny , odwodnienie oraz gwałtowne zmiany temperatury otoczenia.
Szczególnie uważać na:
- Czerwone wino i piwo
- Tofu, kimchi
- Czekolada/kakao
- Twardy i wędzony ser
- Kapusta kiszona
- Tuńczyk, makrela, wędzone ryby
- Salami
- Sosy pomidorowe, ketchup
- Sosy sojowe
- Suszone owoce
- Kefiry, jogurty (im świeższe tym lepiej, wraz z okresem przechowywania jogurtów, w których obecne są żywe kultury bakteryjne – wzrasta w nich stężenie histaminy)
Pokarmy stymulujące wydzielanie histaminy min.:
- Owoce morza
- Orzeszki ziemne
- Truskawki, kiwi, cytrusy
- Czekolada, kakao
- Czasami szpinak i awokado
Inhibitorami DAO np: alkohol, czarna herbata, zielona herbata, napoje energetyczne.
Więcej informacji o nietolerancji histaminy: ebooki, jadłospisy, webinary znajdziesz na naszej platformie: http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html
powrót