location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Delikatna owsianka z kurkumą, marchewką i owocami jagodowymi. Idealna przekąska na wsparcie odporności.

Delikatna owsianka z kurkumą, marchewką i owocami jagodowymi. Idealna przekąska na wsparcie odporności.

Kurkumina, główny składnik kurkumy, wykazuje szeroki zakres działania zarówno na poziomie komórki jak i całego organizmu. Wykorzystywana jest w leczeniu wspomagającym wielu chorób, takich jak: cukrzyca, astma, artretyzm, miażdżyca, choroby neurodegeneracyjne oraz inne choroby przewlekłe – nowotwory. Taką przekąskę polecam przede wszystkim w celu zapobiegania powstawania kamieni żółciowych oraz w zapalnych chorobach stawów i jelit.

 

I trochę o marchwi.  Najcenniejszymi składnikami marchwi są α- i β-karoten, stanowiące źródło prowitaminy A. Szczególnie β-karoten chroni przewód pokarmowy przed infekcjami i wspiera procesy regeneracyjne śluzówki żołądka oraz jelit. Pamiętajcie, że β-karoten wchłania się najlepiej w obecności tłuszczu.

Skladniki:

  • 3 – 4 łyżki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego (polecam łączyć z wodą)
  • ½  marchewki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • Owoce jagodowe – mogą być mrożone
  • 1/3 łyżeczki masła lub oleju kokosowego – lepsza przyswajalność kurkuminy i β-karotenu

Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Napój roślinny / mleko chwilę zagotować z płatkami owsianymi i startą marchewką. Wsypać kurkumę, ewentualnie dosłodzić do smaku, wymieszać. Odstawić by płatki wchłonęły cały płyn. Wrzucić owoce, dodać tłuszcz. Gdy owsianka będzie za gęsta dla Ciebie można dodać trochę wody.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.