location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dieta w trądziku. Czym jest IGF-1 oraz szlak mTOR.

Dieta w trądziku. Czym jest IGF-1 oraz szlak mTOR.

IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu) to hormon, który zawsze zostaje zaktywowany poprzez wzrost stężenia insuliny. Insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1) hamuje produkcję ważnego białka – SHBG. Jest to białko, które przyłącza testosteron. Im mniej SHBG, tym więcej wolnego testosteronu, a także tym szybciej ten hormon w skórze pod wpływem 5-alfa reduktazy zostanie przekształcony w dihydrotestosteron (DHT), który aktywuje gruczoły łojowe. Produkty o wysokim IG (m.in. białe pieczywo, płatki zbożowe, biały ryż, makarony, kukurydza, niektóre gotowane warzywa (marchewka), wyroby cukiernicze, słodycze, słodzone napoje, piwo) stymulują wydzielanie insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1).

Zarówno insulina, jak i IGF-1 oraz wolny testosteron wpływają na zatykanie ujścia gruczołów łojowych i wzrost produkcji łoju.  IGF-1 jest też czynnikiem wzrostu stymulującym komórki naskórka do hiperproliferacji. Objawem jest właśnie nabyte rogowacenie ciemne w postaci aksamitnych, ciemnych powierzchni w fałdach skórnych. U kobiet bardzo często stwierdza się też zespół policystycznych jajników.

Dieta o niskim IG zmniejsza liczbę wykwitów zapalnych, stężenie androgenów i insulinooporność.

Szlak mTOR.
Okazuje się, że dieta o wysokim indeksie glikemicznym, stymulując insulinę i insulinopodobny czynnik wzrostu, pobudza szlak mTOR (centralny regulator metabolizmu ssaków). Wiemy, że ten szlak bierze udział zarówno w trądziku, jak i w otyłości, w przedwczesnym dojrzewaniu płciowym i oczywiście w insulinooporności, a także w rozwoju nowotworów oraz chorób metabolicznych.
Pobudzanie i aktywacja tego szlaku stymuluje szybsze procesy metaboliczne. Mięso i pokarmy zawierające nabiał, posiadają w składzie leucynę, aminokwas, który najszybciej i najintensywniej aktywuje mTOR.
Gdy dochodzi do aktywacji tego szlaku, procesy metaboliczne odbywają się bardzo szybko. Szybko wzrasta masa ciała, jesteśmy bardzo aktywni, poprawiają się funkcje kognitywne (pamięć, uwaga, mowa, postrzeganie). Jednak w trakcie tego „pędu” powstaje bardzo dużo „śmieci” metabolicznych, które m.in. przyczyniają się do szybszego zużycia organizmu.  „Śmieci” w postaci komórek, które się rozpadły, przyczyniają się do rozwoju chorób z autoagresji i nowotworów. Jeśli obniżymy aktywność tego szlaku, wolno wykorzystujemy zgromadzone zapasy metaboliczne, co powoduje skuteczniejsze ich spalanie, a za tym obniżenie ryzyka nowotworu, zmniejszenie stanu zapalnego.

Stąd dieta bardziej roślinna (flexitariańska/wegetariańska/wegańska) wpływać będzie na obniżenie aktywności tego szlaku. Ponadto, suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 ma również korzystne działanie poprzez hamowanie produkcji prozapalnych leukotrienów, a także obniżenie IGF-1 i zmniejszenie aktywacji mTOR.

Czy produkty mleczne zaostrzają trądzik?
Przeprowadzono wiele badań, które potwierdzają, że ograniczenie spożycia mleka (również bez laktozy) sprzyja leczeniu i łagodniejszemu przebiegowi trądziku.

Produkty mleczne – zarówno mleko odtłuszczone, jak i pełnotłuste, ale nie sery – zawierają węglowodany i nasilają trądzik poprzez hiperinsulinemię, która stymuluje zwiększone stężenie IGF-1. Białko serwatkowe jest silnym induktorem hiperinsulinemii poposiłkowej. Ale z kolei fermentowane produkty mleczne nie zawierają laktozy, natomiast znajduje się w nich laktoferyna, która działa przeciwzapalnie, zmniejsza istniejący stan zapalny, stymuluje procesy przeciwzapalne, redukuje produkcję łoju i utrudnia kolonizację Cutibacterium acnes.

Uwaga! Dieta fleksitariańska – polega na ograniczeniu spożycia w codziennym jadłospisie produktów odzwierzęcych. Taka dieta w połączeniu z niskim IG, niskotłuszczowa dostępna jest u mnie w poradni: http://studiozycia.pl/ebook/otylosc-brzuszna-gotowy-jadlospis-na-redukcje-tluszczu-trzewnego-html

Zacznij od dobrze zbilansowanej diety.

 

Źródło:

Dieta w trądziku – co warto wiedzieć. Na podstawie wykładu wygłoszonego podczas X Jubileuszowej Konferencji Kontrowersje w Dermatologii, która odbyła się od 8 do 10 grudnia 2022 r. we Wrocławiu. Organizatorem było wydawnictwo Termedia. https://www.termedia.pl/wartowiedziec/Dieta-w-tradziku-co-warto-wiedziec,50058.html

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.