location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jadłospis niskohistaminowy, bogato białkowy, ograniczający spożycie fermentującej skrobi i błonnika – przykładowy.

Jadłospis niskohistaminowy, bogato białkowy, ograniczający spożycie fermentującej skrobi i błonnika – przykładowy.

Jadłospis niskohistaminowy, bogato białkowy, ograniczający spożycie fermentującej skrobi i błonnika – przykładowy.  Od dziś na naszej platformie dla pacjentów zmagających się z nietolerancją histaminy i zespołem jelita nadwrażliwego.

W diecie została także ograniczona fruktoza w celu sprawniejszej regeneracji wątroby.

Kochani! Coraz więcej osób u dietetyków, które zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi. Wielu pacjentów zanim przyszło do mnie, wcześniej próbowało różnych tzw. pseudodiet, które okazały się niedoborowe i często prowadziły do szybkiej utraty masy ciała, co często wiązało się z pogorszeniem tolerancji pokarmowej. Dlatego w przypadku nietolerancji pokarmowych jadłospisy powinny być odżywcze dla pacjenta, regenerujące, a zarazem nie obciążające przewód pokarmowy. Ten został ujednolicony dla osób, które zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi: histamina, fruktoza, a dodatkowo mają problem z przerostem bakteryjnym, ale także z objawami jelita nadwrażliwego, chorobami wątroby, które właśnie często wynikają z przewlekłych stanów zapalnych przewodu pokarmowego.

Osoby z wykupionym dostępem mogą zajrzeć na platformę.

Główne cele diety:

  • Wzmocnienie integralności  i regeneracja śluzówki jelit
  • Zatrzymanie dalszej utraty masy ciała
  • Redukcja przerostu bakteryjnego  i przerośniętych grzybów
  • Redukcja objawów związanych z zespołem jelita nadwrażliwego
  • Zatrzymanie biegunek
  • Ograniczenie spożycia tłuszczy w celu szybszej regeneracji wątroby

Osoby zainteresowane tematem NH (nietolerancja histaminy) i spektrum objawów z tym związanych zapraszam na stronę poradni:

http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.