location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jajecznica z kurkami.

Jajecznica z kurkami.

Przepis na prawdziwie jesienne śniadanie.

Czy wiesz, że … ?

·  Kurki są lepszym źródłem β-karotenu niż marchew czy pomidor.

·  Kurki są także wartościowe ze względu na dużą zawartość witaminy B1 (której jest w kurce tyle, co w drożdżach piekarskich).

 

Składniki:

  • garść kurek (umytych i pokrojonych)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • garść świeżego koperku lub natki pietruszki
  • 1 mała cebulka
  • przyprawy: sól, pieprz

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę, kurki i smażyć przez około 10 minut. Wbić jajka i na wolnym ogniu smażyć całość. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Polecam taką jajecznicę na ciepłych grzankach :).

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.