location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Makaron z pesto z dzikich roślin. Wiosenna inspiracja.

Makaron z pesto z dzikich roślin. Wiosenna inspiracja.

Podrzucam wam pomysł, jak zrobić pesto z dzikich ziół, które znajdziecie blisko swojego domu i według własnej kompozycji przygotować własne pesto pełne wiamin i minerałów. Zjadamy je świeże z makaronem, kaszą lub na kanapce. Polecam też pesto zrobione z dodatkiem twarogu czy oliwek. Możliwości jest więc bardzo dużo. Idealne danie dla osób osłabionych po zimie, chorobach, z anemią.

 

Przepis na pesto z dzikich roślin.
U mnie:
- dwie garści różnych ziół (pokrzywa, czosnek niedźwiedzi, pietruszka, melisa, mięta, lubczyk, mniszek)
- garść słonecznika
- dowolna ilość startego sera (parmezan)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, sok z cytryny

Zebrane zioła dobrze przepłukać, umieścić w blenderze. Dodajemy trochę oliwy i miksujemy. W razie potrzeby można dolać oliwy lub trochę wody.  Gdy zioła są rozdrobnione dodajemy pozostałe składniki, starty ser oraz inne ulubione dodatki. Na końcu sól i przyprawy. Wszystko jeszcze rozdrabiamy i ewentualnie doprawiamy.

Osobno gotujemy makaron, mieszamy z pesto, można jeszcze posypać fetą/czy innymi dodatkami.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.