Uwielbiam nagietek, gdyż jego intensywna barwa przyciąga wzrok i ożywia ogród. Przywołuje miłe wspomnienia lata z czasów mojego dzieciństwa. Ale teraz cenię go szczególnie za jego liczne właściwości lecznicze. Nagietek lekarski należy do najstarszych roślin leczniczych.
Niegdyś poleciłam jednej pacjentce zrobić domową maść nagietkową dla męża z łuszczycą i oto jaką wiadomość od niej otrzymałam:
Mój mąż, któremu pęka skóra na palcach jest zachwycony. Żaden krem do rąk, leki, a przerobił tego mnóstwo, nie dały tak cudownych i przede wszystkim długotrwałych efektów. W tym roku żadnych problemów skórnych. W tym roku więcej go wysialiśmy i będziemy robić kremy na cały rok. Korzystamy także przy naszych żylakach i również zauważamy, że nic nowego nam się nie pojawia. Szkoda, że nagietek jest tak mało doceniany.
Nagietek ma szerokie zastosowanie w różnych uszkodzeniach skóry: stłuczeniach, odmrożeniach, oparzeniach, owrzodzeniach podudzi, w leczeniu atopowego zapalania skóry, łuszczycy, trądziku, jak również w zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej, gardła lub pochwy. Znajdujące się w nagietku flawonoidy działają moczopędnie, żółciopędnie oraz chronią wątrobę przed szkodliwym wpływem różnych czynników. Mogą być również wykorzystywane w leczeniu stanów poinfekcyjnych dróg żółciowych. Oprócz tego zmniejszają zawartość cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy. Odkryto, że może on mieć nawet działanie przeciwnowotworowe. Glikozydy triterpenowe działają cytotoksycznie na komórki nowotworowe czerniaka, białaczki i okrężnicy. Oprócz tego zapobiegają rakowaceniu wrzodów żołądka i jelit oraz blizn po zabiegach chirurgicznych. Nagietek również wpływa pozytywnie na kobiece dolegliwości - działa rozkurczowo, przez co skutecznie łagodzi ból podczas miesiączki.
Obecnie świeże płatki są wykorzystywane w kuchni jako składnik sałatek. Nagietek może być również używany do doprawiania i barwienia potraw.
Z dodatkiem świeżych kwiatów z nagietka teraz w okresie letnim polecam ziołowo-kwiatowe lemoniady, koktajle, letnie sałatki.
1.
Przepis na przeciwzapalny koktajl:
Wszystko razem zmiksować blenderem.
2.
2-3 pełne kwiaty nagietka zalewamy 200-250 ml gorącej wody (nie wrzątek). Parzymy 25-30 minut, a następnie przecedzamy. Spożywać najlepiej godzinę przed posiłkiem. W celu poprawy smaku można dodać odrobinę miodu i soku z cytryny.
Uwaga!
Nie zaleca się stosowania nagietka osobom, które mają uczulenie na rośliny z rodziny astrowatych (na przykład rumianek, arnika).
Bibliografia: