W sokach pomidorowych jednym z ważniejszych mikroelementów jest potas, który wraz z sodem jest współodpowiedzialny za gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu ludzkiego.
Niedobory potasu w organizmie ludzkim powodują u człowieka (szczególnie w okresie upałów):
Sok pomidorowy jak już wiemy zawiera dużo potasu, który pomaga we właściwym funkcjonowaniu mięśni, serca i układu nerwowego oraz wspiera utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. Produkty pomidorowe mogą działać kardioochronnie poprzez zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL.
Do organizmu człowieka potas jest dostarczany wraz z dietą, dlatego też ważne jest spożywanie produktów bogatych w ten składnik, np. pomidorów i ich przetworów, buraków, bakłażanów, pietruszki.
Natomiast, likopen (czerwony barwnik) ma działanie przeciwutleniające, przez co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Szczególnie zaś spożywanie likopenu polecane jest dla panów narażonych na zachorowanie na raka prostaty. Likopen jest lepiej przyswajalny z przetworzonych pomidorów, czyli np. soków niż z samych pomidorów.
Ciekawostka!
U mieszkańców Hawajów, gdzie pomidory są bardzo popularne, stwierdzono bardzo niski wskaźnik zachorowania na raka żołądka. Brak jest jednak badań klinicznych, potwierdzających ową prawidłowość.
Uwaga! Wybierajcie soki bez dodatku soli (jest ich coraz więcej), a najlepiej jeśli samodzielnie przygotujcie swój własny sok pomidorowy. Wystarczy z jednego - dwóch średnich pomidorów usunąć szypułki, dodać odrobinę wody, a następnie zmiksować na gładką masę.
Spożywczego soku pomidorowego nie powinny spożywać szczególnie osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, nadkwasotę, w postępującej niewydolności nerek.
Źródło: