Bulion ten jest bardzo lekkostrawny ponieważ nie jest gotowany na mięsie. Dlatego dedykowany jest osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi, przy zaostrzeniu WZJG, po zawale, podczas rekonwalescencji, przy przeziębieniu, infekcji, w trakcie leczenia onkologicznego. Można podawać tylko do picia lub z dodatkiem lekkich kasz (kuskus, ryż, jaglana, jęczmienna drobna).
Gotowanie warzyw na wolnym ogniu z dodatkiem przeciwzapalnych przypraw powoduje, że wszystkie składniki odżywcze przechodzą do wywaru czyniąc go bardzo wartościowym pokarmem.
Składniki na bulion:
Warzywa umyć i pokroić dowolnie. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem. Nie unosić pokrywki. Dodać przyprawy. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 godzin. Bulion nie może się zagotować, gdyż zrobi się mętny.
Gotowy bulion można przecedzić przez sitko.
Porady!