Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dieta podczas i po antybiotykoterapii. Gotowy jadłospis.

Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny


Cena: 49.00 25.00 zł

Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 5.00 zł


Dieta podczas i po antybiotykoterapii. Gotowy jadłospis.

+ 60 pomysłów na odżywcze i lekkie posiłki podczas choroby (nasz bestsellerowy ebook)

Dieta odżywcza, przeciwzapalna, wzmacniająca organizm po antybiotykoterapii 

W OKRESIE ZWIĘKSZONEJ ZACHOROWALNOŚCI JADŁOSPIS W CENIE PROMOCYJNEJ :)

Antybiotyki choć pomagają, nie są obojętne dla naszego organizmu, szczególnie, jeśli przyjmujesz je przez dłuższy czas. Z jednej strony walczą z infekcjami bakteryjnymi, ale z drugiej niszczą nasze bakterie fizjologicznie. Dysbioza poantybiotykowa najczęściej pojawia się w trakcie antybiotykoterapii. Powrót do stanu sprzed antybiotykoterapii i normalizacja składu mikrobioty jelitowej to proces trwający kilka tygodni, czasami miesięcy, a nawet dłużej.

Aby ustrzec się przed negatywnym wpływem przyjmowania antybiotyków, musisz zadbać o swoją dietę, by zmniejszyć niepożądane efekty antybiotykoterapii.

Zarówno w trakcie antybiotykoterapii, jak i kilka dni po zakończeniu leczenia, powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad żywienia. Przede wszystkim powinno się z niej wykluczyć lub znacznie ograniczyć produkty i potrawy:

  • przyspieszające perystaltykę jelit
  • wzmagające procesy fermentacyjne w jelitach
  • długo zalegające w przewodzie pokarmowym

Powinna to być dieta łatwo strawna, z ograniczeniem tłuszczu, błonnika nierozpuszczalnego.

U części osób po antybiotykoterapii pewne produkty stają się problematyczne, zmniejsza się tolerancja pokarmowa na niektóre z nich. Dlatego można rozważyć dietę  ograniczającą  łatwo fermentujące węglowodany FODMAP (oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole), zwłaszcza w przebiegu chorób zapalnych jelit.

Węglowodany z grupy FODMAP mogą być źle wchłaniane z przewodu pokarmowego i szybko fermentować, stąd często są powodem bólów brzucha, wzdęć, biegunek. Do takich produktów zaliczyć można:

  • owoce oraz soki owocowe (np. jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, arbuz, owoce suszone)
  • warzywa (np. kapusta kiszona, fasola, soja, cebula, czosnek)
  • przetwory mleczne zawierające laktozę
  • ziarna, orzechy
  • substancje słodzące (np. miód, ksylitol)
  • inne: grzyby, piwo, wino

Przykład z gabinetu:

Często pacjent informuje mnie, iż po antybiotykoterapii cierpi na biegunki, bóle brzucha, jest bardzo osłabiony, zatem aby wzmocnić swój organizm zaczyna pić więcej soków (głównie jabłkowych: uwaga fruktoza!), jeść więcej produktów pełnoziarnistych, więcej kiszonek. Oczywiście w dobrej wierze, że to pomoże. Niestety bardzo często tak nie jest: pogarsza się pracę i tak już nadwyrężonego przewodu pokarmowego, a biegunki nie ustępują. W takim przypadku należy zatem czasowo zmniejszyć ilość tych produktów (niekiedy całkowicie wyeliminować), aż do ustąpienia i objawów i dać organizmowi czas na regenerację komórek i tkanek po przebytych infekcjach.

A ponadto …

  • W trakcie antybiotykoterapii najlepiej wyeliminować spożywanie grejpfrutów/pomarańczy, w tym soków cytrusowych, ponieważ negatywnie wpływają na rozkład leków, zwiększając jego ilość krążącą we krwi.
  • Przez okres dwóch tygodni po antybiotykoterapii należy pić więcej wody, która umożliwia pozbycie się z organizmu toksycznych pozostałości antybiotyku.

A jak to wygląda w praktyce? Zapraszamy po nasz 7-dniowy jadłospis. Co zawiera dieta?

  • Jadłospis skupia produkty wspierające regenerację organizmu po chorobie.
  • Ograniczone zostały łatwo fermentujące węglowodany (dla osób z nadwrażliwym jelitem).
  • Przepisy są bardzo gęste odżywczo, aby maksymalnie wzmocnić organizm po antybiotykoterapii.
  • Można stosować przez cały miesiąc.

Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1900 – 2000 kcal.

Dlaczego dodaliśmy ebooka?

  • Ponieważ właściwe żywienie na etapie choroby poprawia wyniki leczenia, zmniejsza powikłania po zabiegach operacyjnych i radioterapii, poprawia skuteczność chemioterapii, zapobiega utracie masy mięśniowej, przekłada się na mniejsze ryzyko wznowienia choroby, zapobiega infekcjom bakteryjnym i wirusowym.
  • Ebook oprócz konkretnych i ulubionych przez moich pacjentów przepisów zawiera także informacje na temat produktów, które należy wprowadzić do diety, jak i z czym łączyć składniki, aby przyśpieszyć proces leczenia, zregenerować chory narząd i wzmocnić cały organizm.
  • Dania mają dużą gęstość odżywczą, a więc Twój organizm szybciej zacznie się regenerować.
  • Przepisy mają zdjęcia.
  • Tematy poruszane to m.in.: jak stopniowo zwiększać błonnik  i dlaczego należy to robić; o tym dlaczego niektórym osobom nie polecam ksylitolu, jakie owoce należy spożywać, a jakich unikać, do czego może prowadzić zbyt niska temperatura pokarmu, itd.
  • Dowiesz się jak jeść przeciwzapalnie, dlaczego niektórym osobom zalecam odżywki medyczne oraz owoce liofilizowane.

 

Informacje:

Po zakupie jadłospis i ebook wędrują prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!!  Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.