Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny
Cena:
49.00
29.00 zł
Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 29.00 zł
Dieta wspierająca zdrowie włosów
Niestety wiele osób cierpi z powodu nadmiernego wypadania włosów. Wśród moich pacjentów najczęściej są to osoby z chorobami autoimmunologicznymi (głównie ŁZS, Hashimoto, toczeń), po przejściu Covid-19 czy zwykłej grypy oraz nagłego stresu.
Przyczyn wypadania włosów jest wiele, a jedną z nich jest źle dobrana dieta. Ich słaba kondycja może być wynikiem niedoboru składników odżywczych, ale nie tylko. Jednakże do czynników łysienia można zaliczyć między innymi:
Przyczyn może być bardzo dużo i to tutaj trzeba zacząć leczenie wypadających włosów – od znalezienia przyczyny. Problem wypadania włosów wymaga wsparcia ogólnoustrojowego.
W XXI wieku obserwujemy sytuację, w której wiele osób, zwłaszcza młodych, to osoby niedożywione i nie znaczy to, że mają niską masę ciała. Ich niedożywienie jest efektem tego, że jedzą produkty ubogie w mikro- i makroskładniki, witaminy, białka (albo za dużo białka) czy nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dieta wspierająca zdrowie włosów powinna być bogata w:
Należy pamiętać o odpowiednim stosunku kwasów omega-3 do omega-6. Nadmiar kwasów omega-6 może prowadzić do zaburzenia równowagi immunologicznej i wyższego ryzyka stanów zapalnych, prowadząc do wypadania włosów.
Suplementy mogą być pomocne, gdy pojawi się niedobór jakiegoś składnika pokarmowego, jednak w większości przypadków można uzyskać potrzebne składniki poprzez zrównoważone i różnorodne jedzenie. Uwaga! Nadmierna suplementacja witaminy A (często przy trądziku) może się przyczynić do utraty włosów.
Niedobory żelaza i ferrytyny to częsta przyczyna wypadania włosów.
Dieta na wypadanie włosów powinna być bogata w żelazo, które bierze udział w odżywianiu cebulek włosowych. Za jego pośrednictwem włosy otrzymują wszystkie niezbędne substancje odżywcze.
Gdzie znajdziemy najwięcej żelaza?
Produkty bogate w ten pierwiastek to: podroby (wątroba, serce), mięso, jaja, ryby, drożdże, kakao, pietruszka natka, pokrzywa, orzechy, rośliny strączkowe, buraki, kasza jaglana i gryczana. Polecam również laktoferynę.
Produkty, które ułatwiają wchłanianie żelaza to te, które zawierają witaminę C. Znaleźć ją można między innymi w: czerwonej papryce, natce pietruszki, szpinaku, kalafiorze, brukselce, porzeczkach, aronii, truskawkach, kiwi.
Insulinooporność !!!
Żywność bogata w cukry proste powoduje zaburzenia gospodarki węglowodanowej. W mieszku włosowym insulina wpływa na wzrost włosów i reguluje metabolizm androgenów. Nadmiar insuliny powoduje jednak wzrost syntezy androgenów i hamowanie syntezy SHBG w wątrobie. W wyniku oporności na insulinę dochodzi do obkurczania i zaburzenia krążenia w naczyniach krwionośnych odżywiających skórę głowy, prowadząc do miejscowego niedotlenienia, co powoduje wypadanie włosów.
Okazuje się, że zwiększenie ukrwienia w okolicy głowy, może odżywiać cebulki włosów i przyspieszać ich porost. Praca na powięzi jest jednym z takich rozwiązań (zachęcam do skorzystania z usług specjalisty). Dodatkowo, należy zadbać o aktywność fizyczną i starać się regularnie ruszać, z naciskiem na regularność.
Dbaj o swoje zdrowie psychiczne - nie nakręcaj się, nie pielęgnuj złości w sobie; po sytuacjach stresowych szukaj ukojenia: zastosuj techniki relaksacyjne, poćwicz, "zauważaj, wyolbrzymiaj i doceniaj" dobro, które do Ciebie przychodzi, programuj swój umysł na szukanie dobra, nie skupiaj się na brakach, znajdź rzeczy, które Cię relaksują, wyciszają, regenerują - to wszystko będzie na bieżąco eliminować mogące rozwinąć się skutki nadmiernego stresu.
A jak to wygląda w praktyce? Zapraszamy po nasz jadłospis. Co zawiera dieta?
Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1900 – 2000 kcal.
Wybraliśmy ulubione przepisy naszych pacjentów.
Przykładowe dania:
Informacje:
Po zakupie jadłospis wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!! Jadłospis można wydrukować.
Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl