Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dieta wspomagająca leczenie łuszczycy — przewlekłej układowej choroby zapalnej.

Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny


Cena: 49.00 14.00 zł

Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 14.00 zł


W moim gabinecie coraz częściej pojawiają się osoby chorujące na łuszczycę, czy też łuszczycowe zapalenie stawów, co pozwala mi poznać z jak wieloma objawami zmagają się pacjenci, a nie są to tylko dolegliwości skórne. Liczba chorych w krajach rozwiniętych wciąż wzrasta. Osobiście obserwuję jak zmiany w diecie, czy ogólnie stylu życia (umiarkowana aktywność fizyczna, techniki radzenia sobie ze stresem) zmniejszają objawy, wydłużają remisję, poprawiają wyniki morfologii.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych czytelników/osób obserwujących stronę poradni przygotowaliśmy gotowy jadłospis dla pacjenta z łuszczycą.

 

Chcesz dowiedzieć się więcej o łuszczycy, żywieniu wspomagającym leczenie tej choroby? Zapraszamy do lektury.

 

 

Łuszczyca jest chorobą przewlekłą, nawrotową, z okresami zaostrzeń i remisji, skojarzoną z występowaniem zaburzeń metabolicznych (otyłość, cukrzyca, zaburzenia lipidowe, hiperurykemia) oraz szybszym rozwojem miażdżycy, dlatego dieta jest bardzo ważnym elementem w jej terapii.

W Polsce na łuszczycę choruje około 1,2 mln osób. Szacuje się, że 80% zachorowań występuje pomiędzy 20-40 rokiem życia. Natomiast, łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS) dotyczy około 30% pacjentów z łuszczycą, pojawiając się średnio po 10 latach od rozpoczęcia choroby. Wcześniej chory skupia się jedynie na leczeniu dermatologicznym, nie zdając sobie sprawy z postępującej choroby reumatycznej, która sieje spustoszenie wewnątrz organizmu.

Poza widocznymi objawami, chorzy na łuszczycę zmagają się z wieloma współtowarzyszącymi chorobami (otyłość, insulinooporność, choroby sercowo-naczyniowe, zakrzepowe zapalenie żył, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, nadciśnieniem tętnicze, dyslipidemia, choroby zapalne jelit) dlatego powinni być pod stałą opieką wielu specjalistów.

Łuszczycy nie można całkowicie wyleczyć, ale możemy ją kontrolować.

Zalecenia profilaktyczne dla chorych na łuszczycę i łuszczycowe zapalenie stawów:

  • Zaprzestanie palenia papierosów!
  • To samo dotyczy napojów alkoholowych! Alkohol wpływa na uwalnianie histaminy, rozszerza naczynia, ułatwiając migrację komórek zapalnych i zwiększa stężenie kwasu arachidonowego. Jest  zatem czynnikiem powodującym większą podatność na stan zapalny oraz  zakażenia skóry m.in. paciorkowcami.
  • Odpowiednia, umiarkowana aktywność fizyczna: co najmniej 30 minut pięć razy w tygodniu.
  • Zdrowe nawyki żywieniowe:

Zastosowanie diety składającej się z zielonych warzyw, marchewki, świeżych owoców, bogatych w β-karoten, flawonoidy i witaminę C, sprzyja poprawie stanu skóry. Dieta przeciwzapalna bogata w owoce i warzywa przyczynia się do wyrównywania niedoborów potasu: wyższe spożycie potasu powoduje wzrost biosyntezy kortyzolu, który ma działanie przeciwzapalne.

Spożywanie pokarmów zawierających kwasy omega-3: tłustych ryb morskich (sardynka, łosoś, makrela, śledź, tuńczyk) oraz olejów roślinnych (lniany, rzepakowy) - dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega 3 może
służyć w przebiegu leczenia łuszczycy jako narzędzie silnie wspomagające obronę organizmu przed zakażeniem bakteryjnym z jednoczesnym ograniczeniem przewlekłych procesów zapalnych.

Spożywanie pokarmów zawierających selen (owies, ryż brązowy, pestki dyni, drób, ryby).

Unikanie czerwonego mięsa, tłuszczów zwierzęcych, podrobów, żywności wysoko przetworzonej, zawierającej konserwanty, siarczany.

Unikanie soku grejpfrutowego podczas leczenia cyklosporyną oraz ograniczenie podaży cukrów prostych, tłuszczów zwierzęcych i alkoholu w trakcie stosowania retinoidów.

Suplementacja witaminy D3 (tłuste ryby morskie, oleje rybne, tran).

Dbaj o odpowiednie nawodnienie. Odpowiednia ilość płynów (głównie wody) w organizmie sprzyja lepszemu wchłanianiu substancji odżywczych i regeneracji skóry.

Ciekawostka! Seler naciowy posiada w swoim składzie psoraleny, związki mające zdolność do gromadzenia się w melanocytach, zwiększające wytwarzanie i odkładanie się  w skórze pigmentu. Stosowany jest w leczeniu chorób skóry, m.in. łuszczycy czy bielactwie.

  • Redukcja nadwagi i otyłości - Tkanka tłuszczowa trzewna, której objętość wzrasta w otyłości, produkuje liczne czynniki zwane adipokinami (cytokiny, chemokiny, czynniki hormonopodobne, czynniki wzrostu). Wykazują one
    przede wszystkim właściwości prozapalne, które biorą udział w rozwoju m.in. dyslipidemii, insulinooporności, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

     
  • Utrzymywanie ciśnienia krwi poniżej 140/90 mm Hg.
     
  • Utrzymanie stężenie cholesterolu we krwi poniżej 5 mmol/l (190 mg/dl).
     
  • Utrzymanie prawidłowej glikemii.
     
  • Unikanie nadmiernego stresu - Stres ma negatywny wpływ na przebieg łuszczycy i nawet może wywołać wysiew zmian chorobowych.
  • Unikanie nagłych zmian temperatur.
  • Brakuje danych o skuteczności diety bezglutenowej w leczeniu samej łuszczycy bez współwystępowania celiakii.

Łuszczyca ma najczęściej tendencję do poprawy w okresach
letnich, natomiast pogarszania się w okresie jesienno-zimowym.

 

Ważne!

  • Łuszczyca nie jest chorobą zakaźną i nie można się nią zarazić.
  • Najlepiej dostosować zalecenia dietetyczne dla danego pacjenta. Nie wszystko co pomaga jednej osobie, pomoże też i drugiej. Nie zalecam diet monotonnych – surowa/keto/głodówki/(każdy pacjent sygnalizował zaostrzenie objawów po jakimś czasie). Nie wolno narażać chorych na rygorystyczne ograniczenia dietetyczne.  Ciężki przebieg łuszczycy jest związany z niedoborami białkowymi w następstwie złuszczania chorobowo zmienionego naskórka. Obserwuje się także deficyt żelaza, kwasu foliowego i antyutleniaczy. Konsekwencją jest wzrost objętości krwinek czerwonych i obniżenie stężenia białka całkowitego i albumin we krwi.

Jadłospis jest przykładem diety niskokalorycznej, śródziemnomorskiej, przeciwzapalnej, bogatej w kwasy tłuszczowe Omega-3. Dieta oparta na warzywach i owocach, bogatych w antyoksydanty, ograniczająca ilości kwasu arachidonowego (żywność pochodzenia zwierzęcego) prowadzi do zmniejszenia zmian łuszczycowych.

Co znajdę w zakupionym jadłospisie?

  • Jadłospis 10-dniowy (można powtórzyć 2-3 razy w zależności od stopnia choroby).
  • Jadłospisy zapisane są w PDF do wydruku.
  • Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1800 kcal.
  • Do każdego jadłospisu opracowana została lista zakupów.
  • Dieta rozpisana na 4 posiłki ze szczegółową rozpiską i sposobem ich przyrządzania.
  • Całe menu skomponowane jest z produktów łatwo dostępnych.

 

Drugi jadłospis gratis :)

 

 

Pamiętaj! Nie istnieje jeden ogólny model postępowania, chociażby z uwagi na różne postaci choroby oraz często obecność chorób współisniejących. Dlatego warto skorzystać w fachowej pomocy dietetycznej, aby otrzymać indywidualne zalecenia terapeutyczne.

 

Informacje:

Po zakupie jadłospis wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!!  Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.