Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Nietolerancja fruktozy. Jadłospisy dla młodszych i starszych dzieci.

Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny


Cena: 79.00 49.00 zł

Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 49.00 zł


II edycja popularnego jadłospisu tym razem w wersji rozszerzonej! Do końca miesiąca w promocji!

Nietolerancja fruktozy, która wynika z upośledzenia jej wchłaniania w jelicie cienkim jest problemem prawdopodobnie występującym znacznie częściej, niż dotychczas sądzono. Problem związany z zaburzeniami wchłaniania fruktozy dotyczy najczęściej niemowląt i dzieci poniżej 9. roku życia, a także osób dorosłych, głównie z zespołem jelita nadwrażliwego. Badania szacują, że jedna trzecia pacjentów z IBS cierpi na nietolerancję fruktozy.

Warto podkreślić, że upośledzone wchłanianie fruktozy często współistnieje z innymi schorzeniami:

  • nietolerancja laktozy
  • nietolerancja histaminy
  • zespół jelita nadwrażliwego
  • niedobór kwasu foliowego i cynku
  • nieprawidłowa flora jelitowa / SIBO
  • celiakia

Fruktoza i fruktany są jednocześnie substratem dla jelitowych bakterii fermentujących, co też prowadzi do zwiększonej produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz gazów, głównie wodoru, dwutlenku węgla, a u niektórych osób także metanu. Takie nagromadzenie gazów w świetle jelita pogłębia dolegliwości pokarmowe.

Jakie są zdrowotne skutki nieleczonej nietolerancji fruktozy?

  • Dochodzi do zabu­rzeń lipidowych (hiperlipidemia)
  • Dochodzi do wzrostu zawartości tłuszczu w wątrobie i komórkach mięśni
  • Rozwój insulinooporności i cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz dny moczanowej
  • Refluks żołądkowo-przełykowy
  • Niedowaga
  • Anemia
  • Pogorszenie nastroju, koncentracji, stany lękowe
  • Podatność na infekcje

Poznaj zasady komponowania diety niskofruktozowej na przykładach. Co znajdę w zakupionym pakiecie?

  • 2 jadłospisy: Jadłospis eliminujący fruktozę (bez owoców) oraz jadłospis ograniczający fruktozę (minimalna ilość owoców niskofruktozowych). Dieta przy nietolerancji fruktozy może być eliminacyjna lub ograniczająca, w zależności od postaci choroby. Zalecam na jakiś czas najpierw zastosować dietę eliminującą i jeśli stan zdrowia się poprawia (wyciszenie objawów), można przejść do jadłospisu ograniczającego fruktozę, obserwując pacjenta.
  • Dieta musi być gęsta odżywczo, przeciwzapalna, aby nie dochodziło do niekorzystnych w skutkach niedoborów białka, witamin i minerałów.
  • Wybraliśmy dania najbardziej lubiane przez naszych pacjentów.
  • Jadłospisy zapisane są w PDF do wydruku. Ograniczamy w diecie fruktozę, w tym fodmapy (węglowodany fermentujące) i produkty bogate w histaminę. Cel naszych diet to szybsza odbudowa mikroflory przewodu pokarmowego i podrażnionych/uszkodzonych ścian jelita.
  • Do każdego jadłospisu opracowana została lista zakupów i pomysły na ciekawe produkty.
  • Dieta rozpisana na 5 posiłków ze szczegółową rozpiską i sposobem ich przyrządzania.
  • Całe menu skomponowane jest z produktów łatwo dostępnych.

 

Czy jest szansa na pozbycie się schorzenia?

Problem ten może zaniknąć z czasem np. chociażby w wyniku odbudowy mikroflory przewodu pokarmowego. Natomiast, zaburzenia w metabolizmie fruktozy nazywane inaczej fruktozemią mają podłoże genetyczne i mają charakter nieuleczalny.

Uwaga! Nie sugeruj się kalorycznością, inna jest dla dziecka 4-letniego, a inna dla 12-letniego. Nie jest to dieta indywidualna, wobec tego nie są brane pod uwagę inne nietolerancje, czy choroby współtowarzyszące. Jadłospis nie jest dla osób z fruktozemią; wrodzoną nietolerancją fruktozy, gdzie dieta musi być skomponowana indywidualnie.

 

 

 

Informacje dodatkowe:

Po dokonaniu opłaty jadłospis  wędrują prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!! Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.