Niedawno dzwoni do mnie koleżanka i mówi, że to ciasto robi furorę w przedszkolu do którego uczęszczają jej dzieci. Nie ma imprezy bez tego brownie :). A jeżeli dzieciom smakuje, to chyba najlepsza rekomendacja. :)
Przepis pochodzi z naszej książki: Kiedy dziecko waży za dużo. Dietoterapia otyłości. (wyd. Pascal).
Dzisiaj lekko go zmodyfikowałam. Polecam.
Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, których często brakuje osobom przewlekle chorującym oraz będącym na diecie bezglutenowej. Wapń z komosy jest bardziej przyswajalny niż z mleka, dlatego jest ona idealna dla osób z nietolerancją laktozy. Skład komosy sprawia, że roślina ta może zastąpić mięso.
Składniki:
Komosę ugotuj. Przelej zimną wodą. Umieść ją w misce z mlekiem, olejem, jajkami, cukrem i miodem. Zblenduj całość. Składniki suche połącz razem z masą i delikatnie połącz. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Polecam dodać owoce. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min w temp.