Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

ISBN: 978-83-63435-58-5

Autor: Anna Piekarczyk


Cena: 12.00 5.00 zł

Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 12.00 zł


40 posiłków o dużej gęstości odżywczej, poprawa stanu odżywienia, szybsza odbudowa komórek uszkodzonych w trakcie chemioterapii i radioterapii

Coraz częściej zadawane są nam, dietetykom, pytania typu: jak odżywiać osobę obciążoną nowotworem, będącą w trakcie leczenia, często wyniszczoną licznymi zabiegami, terapiami, jaką technikę kulinarną zastosować, jakie produkty będą najbardziej regenerowały organizm, co w przypadku różnych dolegliwości? Przygotowaliśmy więc dla osób będących w trakcie leczenia onkologicznego, osób opiekujących się chorymi na nowotwór kilka zdrowych pomysłów na potrawy, które według naszych pacjentów są uważane za najbardziej sycące, smakowite, a według nas za najbardziej odżywcze i regenerujące.

Niezwykle ważne u pacjenta jest to, aby dobrze odżywiał się również po zakończeniu leczenia co też może zmniejszać ryzyko wznowy choroby.

Posiłki z niniejszej publikacji oparte są na produktach, które pomogą zapobiegać utracie masy mięśniowej,  zmniejszyć dolegliwości pojawiające się w trakcie i po leczeniu, ograniczyć powikłania/skutki uboczne leczenia, dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, zapobiegać niedożywieniu, wzmocnić siły fizyczne i psychiczne.

Jakie mogą być następstwa niedożywienia wynikające z choroby:

  • zmniejszenie produkcji białek
  • spadek odporności
  • ubytek masy kostnej
  • osłabienie siły mięśniowej
  • wzrost częstości zakażeń
  • zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
  • zaburzenia układu sercowo-naczyniowego i oddechowego
  • zaburzenie wydzielania enzymów trawiennych
  • gorsze gojenia ran
  • zwiększona śmiertelność
  • wyniszczenie nowotworowe pogarsza wyniki leczenia

Pożywienie powinno być traktowane jak lekarstwo.

Mamy nadzieję, że dzięki tym propozycjom posiłki będą znacznie smaczniejsze, różnorodne, bez monotonii w diecie, pomocne i skuteczne w codziennej walce z chorobą.

Co zawiera ebook:

  • Kilka ważnych wskazówek związanych z żywieniem dla większości osób z chorobami onkologicznymi oraz osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków w chorobie nowotworowej
  • Postępowanie przy zaparciach, biegunkach, nudnościach i wymiotach.
  • Dania główne (śniadania, obiady, kolacje)
  • Desery/Przekąski

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.