Zakwas żurkowy to doskonały zamiennik zwykłego zakwasu na chleb. Tak więc jeśli nie masz czasu na to, aby bawić się z zakwasem chlebowym jak najbardziej możesz kupić zakwas na żurek i za jego pomocą upiec przepyszny, a do tego zdrowy chleb. Zakwas przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jest źródłem dobrych bakterii i jak to zakwas posiada wiele składników mineralnych oraz witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Kwas mlekowy służy również do niszczenia mikotoksyn – groźnych dla zdrowia związków wytwarzanych przez pleśnie.
Chleb wychodzi naprawdę pyszny. Jest wilgotny, ładnie wyrasta, długo zachowuje świeżość i pachnie prawdziwym chlebem.
Składniki:
Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie. Dodać do zaczynu 2 duże łyżki mąki. Pozostawić na kilka minut, aby drożdże ruszyły.
Do mąki dodaj sól, zakwas żurkowy, olej, zaczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto ( u mnie trwa to tylko 5 minut) i ułożyć go od razu do formy (najlepiej silikonowa keksówka). Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Chleb można skropić wodą i posypać makiem, albo siemieniem lnianym. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika (do 200 stopni) i piec przez 15 minut, a przez kolejne 30 minut piec w temperaturze 180 stopni.