email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Chleb na zakwasie żurkowym

Chleb na zakwasie żurkowym

Zakwas żurkowy to doskonały zamiennik zwykłego zakwasu na chleb. Tak więc jeśli nie masz czasu na to, aby bawić się z zakwasem chlebowym jak najbardziej możesz kupić zakwas na żurek i za jego pomocą upiec przepyszny, a do tego zdrowy chleb. Zakwas przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jest źródłem dobrych bakterii i jak to zakwas posiada wiele składników mineralnych oraz witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego.  Kwas mlekowy służy również do niszczenia mikotoksyn – groźnych dla zdrowia związków wytwarzanych przez pleśnie.

Chleb wychodzi naprawdę pyszny. Jest wilgotny, ładnie wyrasta, długo zachowuje świeżość i pachnie prawdziwym chlebem.

 

Składniki:

 

  • 250 ml zakwasu żurkowego
  • 250 ml  letniej wody
  • Pół łyżeczki cukru
  • Łyżeczka soli (można 2)
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 2 szklanki mąki pszennej  (ale z mąkami można kombinować; u mnie przeważa mąka razowa albo orkiszowa)
  • do 10 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżek otrębów
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oleju

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie. Dodać do zaczynu 2 duże łyżki mąki.  Pozostawić na kilka minut, aby drożdże  ruszyły.

Do mąki dodaj sól, zakwas żurkowy, olej, zaczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto ( u mnie trwa to tylko 5 minut) i ułożyć go od razu do formy (najlepiej silikonowa keksówka). Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Chleb można skropić wodą i posypać makiem, albo siemieniem lnianym. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika (do 200 stopni) i piec przez 15 minut, a przez kolejne 30 minut piec w temperaturze 180 stopni.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.