Ciasto marchewkowe przełożone kremem z serka Philadelphia to podobno angielski klasyk, a ponieważ uwielbiam klasykę to często do niego wracam. Jest to pyszny i pożywny deser, który świetne sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty.
Dzisiaj taki deser dla moich gości po dłuuuugiej podroży :).
Składniki:
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Powoli dolewamy olej. Delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem i sodą. Na końcu dodajemy odciśniętą marchewkę i mieszamy ostatni raz. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45 min.
Polewa:
Serek ucieramy za pomocą miksera z cukrem pudrem. Masą smarujemy wierzch ciasta i schładzamy w lodówce. Górę ciasta możemy posypać kokosem, czekoladą białą, migdałami.
Polecam też z dodatkiem malin.:)