Wiele badań wskazuje na związek pomiędzy składem naszego mikrobiomu, a chorobami autoimmunologicznymi stawów (np. reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów).
Bakterie zamieszkujące nasze jelita mogą wpłynąć na wyciszenie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej, albo też na jej zaognienie. Niektóre komórki immunologiczne atakujące stawy mogą wędrować z jelit do stawów właśnie. Dlatego dieta uwzględniająca czasowe ograniczenie spożycia fermentujących węglowodanów może okazać się bardzo dużym wsparciem w procesie leczenia choroby zapalnej jelit oraz stawów.
Uwaga! U niektórych moich pacjentów z nieswoistym zapalaniem jelit (najczęściej po infekcji spowodowanej przez Salmonella, Shigella, Yersinia, czy też Klebsiella) doszło do reaktywnego zapalenia stawów. Zazwyczaj uzyskanie remisji jelitowej powoduje ustąpienie dolegliwości stawowych.
Obserwuje się u osób u pacjentów z zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa zwiększone stężenie bakterii Klebsiella pneumoniae w kale. Rozwój mikroflory jelitowej zależy od spożycia pokarmu, takiego jak niestrawiona skrobia. Niektóre badania podkreślają związek między spożyciem skrobi a aktywnością choroby. Interwencja mająca na celu wygłodzenie tych bakterii mogłaby korzystnie wpłynąć na zmniejszenie procesów zapalnych.
Przez okres 4-6 tygodni zaleca się wdrożenie zbilansowanej diety niskoskrobiowej i obserwację. Dieta charakteryzuje się znacznym ograniczeniem pokarmów skrobiowych, o co najmniej 40% całkowitego dziennego spożycia skrobi.
Diet eliminacyjnych nie można stosować bez nadzoru specjalisty. Na dłuższą metę każda dieta, która nie jest zbilansowana może prowadzić do poważnych niedoborów żywieniowych.
Źródło: https://ichgcp.net/clinical-trials-registry/NCT04386538