location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Czynniki wspierające eubiozę, czyli równowagę mikroflory jelitowej.

Czynniki wspierające eubiozę, czyli równowagę mikroflory jelitowej.

Błonnik ma m.in. właściwości immunomodulujące, zwiększa sytość, zwiększa absorpcję wapnia, zmniejsza endotoksemię, zwiększa obronę przed patogenami w świetle jelit. Dotychczasowe badania wykazały, że w największym stopniu na skład mikrobiomu wpływają takie czynniki jak:

  • Dieta
  • Leki
  • Infekcje
  • Stres psycho-fizyczny
  • Aktywność fizyczna
  • Środowisko
  • Czynniki genetyczne

 

Jednakże przyjmowane leki i dieta wydają się mieć największe znaczenie. Do takich leków zaliczamy: antybiotyki, inhibitory pompy protonowej, niesteroidowe leki przeciwzapalne, statyny, metformina, benzodiazepiny, leki antydepresyjne, antykoncepcyjne, leki przeciwhistaminowe.

Dieta typy zachodniego uboga zresztą w błonnik pokarmowy przyczynia się do powstawania dysbiozy jelitowej, a co za tym idzie zwiększającej się liczby osób z chorobami zapalnymi jelit. Mamy coraz więcej dowodów na to, że dieta śródziemnomorska wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy.

Dieta śródziemnomorska bogata jest w pokarmy roślinne: warzywa, owoce, zboża, strączki, nasiona, orzechy, oliwki. Głównym źródłem lipidów w diecie jest oliwa z oliwek. Ponadto obejmuje umiarkowane spożycie jaj, drobiu, nabiału, ryb oraz niskie spożycie czerwonego mięsa i słodyczy. Należy także wspomnieć o codziennej aktywności fizycznej i spożywaniu sezonowych, najlepiej lokalnych produktów spożywczych. Oprócz błonnika w roślinach znajdziemy także polifenole, które również mają korzystny wpływ na skład i prawidłowe funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego. Przykładowo polifenole z zielonej herbaty mogą pomóc w zwalczaniu szkodliwych bakterii takich jak: E. Coli, H.pylori, a także eliminować objawy choroby zapalnej żołądka i jelit.

 

Bibliografia:

Gudan A., Stachowska E., Czy różnorodność ma znaczenie? Wpływ błonnika na mikrobiotę Zastosowanie mieszanin błonnika w dietach przemysłowych. Postępy żywienia klinicznego 2022.

Nowak A., Klimowicz A., Zdrowotne oddziaływanie polifenoli zielonej herbaty. KOSMOS. Problemy nauk biologicznych. 2013.

 

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.