Kurkumina, główny składnik kurkumy, wykazuje szeroki zakres działania zarówno na poziomie komórki jak i całego organizmu. Wykorzystywana jest w leczeniu wspomagającym wielu chorób, takich jak: cukrzyca, astma, artretyzm, miażdżyca, choroby neurodegeneracyjne oraz inne choroby przewlekłe – nowotwory. Taką przekąskę polecam przede wszystkim w celu zapobiegania powstawania kamieni żółciowych oraz w zapalnych chorobach stawów i jelit.
I trochę o marchwi. Najcenniejszymi składnikami marchwi są α- i β-karoten, stanowiące źródło prowitaminy A. Szczególnie β-karoten chroni przewód pokarmowy przed infekcjami i wspiera procesy regeneracyjne śluzówki żołądka oraz jelit. Pamiętajcie, że β-karoten wchłania się najlepiej w obecności tłuszczu.
Skladniki:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Napój roślinny / mleko chwilę zagotować z płatkami owsianymi i startą marchewką. Wsypać kurkumę, ewentualnie dosłodzić do smaku, wymieszać. Odstawić by płatki wchłonęły cały płyn. Wrzucić owoce, dodać tłuszcz. Gdy owsianka będzie za gęsta dla Ciebie można dodać trochę wody.