Składniki:
Mięso mielone włożyć do miski, dodać startą na tarce cebulę, ewentualnie też czosnek, jajko, bułkę tartą, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać, a następnie uformować niewielkie kulki. Podsmażyć na oleju lub maśle klarowanym. Wyciągnąć pulpety. I na tej samej patelni zagotować bulion lub samą wodę z musem dyniowym. Włożyć do niej usmażone pulpeciki. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut; wsypać kurkumę, gotować przez kolejne 10 minut.
Rada! Można do sosu wrzucić jeszcze drobno pokrojone warzywa.
Na koniec w garnuszku wymieszać mąkę ziemniaczaną (ok. 1 - 2 łyżeczki) z odrobiną wody i wlać do bulionu z mięsem, chwilę zagotować. Dodać koperek i śmietankę, wymieszać. Można jeszcze sam sos doprawić do smaku.