email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Dieta w częstych stanach zapalnych jelit. Tygodniowa dietoterapia jelita nadwrażliwego. JADŁOSPIS.

Dieta w częstych stanach zapalnych jelit. Tygodniowa dietoterapia jelita nadwrażliwego. JADŁOSPIS.

Jadłospis na 7 dni przy zaostrzeniu choroby. Cel diety to szybsza odbudowa śluzówki w układzie pokarmowym, uniknięcie pokarmów z dużą ilością histaminy, salicylanów, szybsza regeneracja i wzmocnienie po operacjach i zabiegach chirurgicznych, uniknięcie niedoborów żywieniowych oraz niedopuszczenie do utraty białka, a tym samym masy mięśniowej.

Ograniczamy więc jak najwięcej możliwych przyczyn pojawienia się stanu zapalnego.

 

Uwaga:

 

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki.

Kilka najważniejszych zaleceń:

  1. Dbaj o nawodnienie organizmu; pij co najmniej 2 litry płynów dziennie (woda niegazowana, herbaty owocowe, ziołowe,  ROZCIEŃCZONE soki owocowe). Płyny rozcieńczają soki żołądkowe i zmniejszają ich agresywne działanie na podrażnioną błonę śluzową.
  2. Posiłki, napoje podawać w temperaturze pokojowej.
  3. Unikać w produktach sztucznych dodatków: sztuczne barwniki, aromaty, glutaminian sodu, aspartam, azotany, azotyny, kwas cytrynowy.
  4. Jedz regularnie o tych samych porach. Posiłki powinny być mniej obfite, od stołu odchodzimy z uczuciem lekkiego głodu.
  5. Potrawy powinny być gotowanie na parze, w wodzie, duszone lub pieczone w folii.
  6. Unikaj potraw smażonych i odsmażanych.
  7. Unikaj jedzenia świeżego pieczywa.
  8. Nie spożywaj potraw tłustych, pikantnych, cytrusów, czekolady, pomidorów, warzyw cebulowych, ostrych przypraw, napojów gazowanych i alkoholi (zwłaszcza czerwonego wina).
  9. Jeżeli źle reagujesz na jakikolwiek produkt z poniższego jadłospisu, poinformuj o tym swojego dietetyka. Będzie to dodatkowa informacja o możliwej przyczynie twoich dolegliwości, czy nietolerancji pokarmowych.
  10. Wprowadzić probiotyk. Jednakże, temat probiotykoterapii skonsultuj najpierw ze swoim lekarzem.
  11. Zadbaj o umiarkowany wysiłek fizyczny, który dotleni twoje komórki (spacer, basen, joga, rozciąganie).

 

Dzień 1

 

Śniadanie

Napar z siemienia lnianego

 

Rano na czczo.

2 łyżki siemienia lnianego (ziarna) zagotować w dwóch szklankach wody. Następnie od razu odcedzić i zostawić chwilę do wystygnięcia. Zrobi się gęsty kisiel. Można go wymieszać z jakimś sokiem owocowym. Pić powoli małymi łyczkami. Ziarenka wyrzucić.

 

Po około 15 minutach:

 

Chleb pszenny z pastą ziołową.

 

Twaróg rozetrzeć z oliwą (2 łyżki) i łyżką naturalnego jogurtu. Dodać do pasty pietruszkę, opcjonalnie trochę bazylii (najlepiej świeże liście). Doprawić solą i pieprzem. Smarować na pieczywie pszennym (najlepiej czerstwym).

 

Herbata z dzikiej róży.

 

II śniadanie

 

Koktajl owocowy z kefirem.

 

Czarne, mrożone jagody opłukać i zblendować ze szklanką kefiru. Przy większych problemach, najpierw owoce przetrzeć, aby nie było pestek.

Zalecam ten kefir: http://robico.com.pl/nasze_produkty/kefir_robico_bez_laktozy_z_l_rhamnosus

 

Obiad

Krem z marchewki i batata z białym ryżem

 

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 batat 
  • kawałek selera
  • szczypta soli, pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka jogurtu

 

Warzywa umyj, pokrój i wrzuć do garnka. Doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Chwilę pogotuj jeszcze, dodaj jogurt i zmiksuj na gęsty krem. Dopraw do smaku. Posyp lekko natką pietruszki. Ugotuj biały ryż i dodaj do zupy.

 

Podwieczorek

 

Kisiel wiśniowy

 

Przepis:

  • 2 szklanki wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu

 

Skrobię rozprowadzić w ½ szkl zimnej wody. Resztę wody wlać do garnka, wsypać owoce i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut. Wlać wodę ze skrobią i wymieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, aż kisiel zgęstnieje. Dodać miód lub syrop klonowy.

 

Kolacja:

Sałatka jarzynowa z kromką pieczywa jasnego z masłem.

Warzywa ugotować ze skórką (2 marchwie, 1 ziemniak, kawałek selera, 1 mała pietruszka), aż zmiękną. Następnie przestygnięte warzywa należy obrać i pokroić w kostkę. 1 jabłko zetrzeć na bardzo drobnych oczkach (jeśli nie tolerujesz możesz pominąć). Dodać trochę jogurtu naturalnego. Wymieszać i delikatnie przyprawić.

 

Herbata z melisy.

 

Dzień 2

 

Śniadanie

Jajko na miękko.

1 jajko na miękko.

2 kromki chleba z masłem i zieloną sałatą lodową i dowolną szynką drobiową.

Herbata z melisy.

II śniadanie

Serek ziarnisty z musem jabłkowym.

Serek twarogowy ziarnisty odcedź i wlej do środka mus (najlepiej z kawałkami owoców). Wymieszaj.

 

 

Obiad

Pulpeciki w sosie dyniowo-koperkowym.

 

Składniki:

 

  • ok. 300 g mielonego mięsa (np. szynki wieprzowej, udźca z indyka) 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g dyni
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 70 ml śmietanki 18%
  • mąka pszenna i ziemniaczana, olej roślinny lub masło klarowane

 

Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, suszone oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i podsmażyć krótko na oleju lub maśle klarowanym. W międzyczasie w garnku zagotować wodę. Włożyć do niego usmażone pulpeciki. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut, dodać startą na tarce dynię, kurkumę, delikatnie przemieszać, gotować przez kolejne 15 minut.

Na koniec przesiać do wywaru mąkę ziemniaczaną (ok. 1 - 2 łyżeczki), wymieszać i zagotować. Dodać koperek i śmietankę, wymieszać i podgrzać. Można pulpeciki na chwilę wyciągnąć, a sos zblendować.

 

Podawać z ulubioną surówką i ziemniakami.

 

Kompot owocowy.

 

Podwieczorek

 

Sok marchwiowy rozcieńczony ciepłą, przegotowaną wodą.

Wafle ryżowe.

 

Kolacja:

Zupa krem z cukinii z grzankami.

 

Cukinię, ziemniaka i marchew pokroić, zagotować w wodzie do miękkości. Dodać łyżeczkę śmietany. Przyprawić. Wszystko zmiksować. Przyprawić. Podawać z ciepłymi grzankami lub kromką pieczywa tostowego.

Napar z siemienia lnianego

 

2 łyżki siemienia lnianego (ziarna) zagotować w dwóch szklankach wody. Następnie od razu odcedzić i zostawić chwilę do wystygnięcia. Zrobi się gęsty kisiel. Można go wymieszać z jakimś sokiem owocowym. Pić powoli małymi łyczkami. Ziarenka wyrzucić.

 

Dzień 3

 

Śniadanie

Pudding owsiany.

 

Do płatków owsianych (3/4 szklanki) dodać szklankę wody oraz pół szklanki mleka i gotować na małym ogniu, aż płatki zmiękną. Na koniec dodać posiekane śliwki suszone, cynamon oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem, aż płatki dobrze spęcznieją. Kiedy owsianka dobrze napęcznieje zmiksować blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać na ciepło.

 

II śniadanie

Koktajl z pietruszki

 

Składniki:

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Pół szklanki soku jabłkowego
  • Pół szklanki ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Całość zmiksuj do gładkiej konsystencji.

Wafle ryżowe.

 

Obiad

Pieczone udko z kurczaka

 

Ziemniaki pieczemy w rękawie razem z udkiem. Ziemniaki wcześniej ugotować na półtwardo. Można do rękawa rzucić warzywa (marchew, pietruszka, seler).

 

Zrobić surówkę z ugotowanego buraka i jabłka. Pokroić w kostkę i polać łyżką śmietany lub oliwą.

 

Kompot owocowy.

 

Podwieczorek

 

Mus owocowy z jogurtem

 

Szklanka jogurtu naturalnego, pół szklanki mrożonych owoców jagodowych, łyżka zmielonego siemienia lnianego – zmiksować.

 

 

Kolacja:

Kanapki z polędwicą sopocką i sałatą rzymską.

Herbata zielona bez cukru.

 

 

Dzień  4

Śniadanie

Omlet z rukolą

 

  • 2 jajka
  • łyżeczka mąki gryczanej
  • 2 plasterki szynki
  • pół  małej papryki
  • 1 plasterek sera żółtego
  • masło klarowane
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz

 

Białka ubij z żółtkami, dodaj mąkę, pokrojoną w kostkę szynkę, ser żółty i paprykę. Masę jajeczną wylej na patelnię. Przykryj i smaż ok. 4 minut z obu stron. Gotowy omlet posyp rukolą.

 

Kawa zbożowa.

 

II śniadanie

Kanapki z serem i marchewką.

Serek twarogowy półtłusty (2 grubsze plastry) wymieszać z tartą marchewką i jogurtem naturalnym (1 łyżeczka). Przyprawić. Smarować pastę na pieczywie.

Herbata zielona bez cukru.

Obiad

Lekki rosół.

 

Do garna włożyć pierś z kurczaka, 1 skrzydełko, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mała cebulka. Zalewamy wodą i gotujemy. Zupa ma gotować się powoli. Lekko przyprawiamy. Kiedy rosół jest już gotowy podajemy z makaronem nitki i pokrojonymi kawałkami mięsa.

 

Podwieczorek

 

Domowy kisiel żurawinowo-jabłkowy

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców żurawiny
  • 1 jabłko
  • ½ litra wody
  • 1/3 szklanki soku malinowego (opcjonalnie)
  • Cukier do smaku
  • 2-3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce żurawiny i pokrojone jabłko ze skórką zagotować w 2 szklankach wody. Następnie wszystko razem zblendować i przetrzeć przez sito. Ponownie zagotować.

Wymieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną w 1 szklance zimnej wody i wlać do gotującego się soku. Dosłodzić do smaku.

 

Kolacja:

Bułka kajzerka z masłem i pomidorem bez skórki.

Parówka drobiowa na ciepło.

Herbata z melisy.

Napar z siemienia lnianego

3 łyżki siemienia lnianego (ziarna) zagotować w około dwóch szklankach wody. Następnie od razu odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Zrobi się gęsty kisiel. Pić powoli małymi łyczkami.

 

Dzień 5

 

Śniadanie

Zupa z kaszy jaglanej.

Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Kawałek pora, marchewki, pietruszki
  • Sól, pieprz

Kaszę opłukać na sicie, zalać w garnku wodą. Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej, a pora drobno posiekać , wrzucić do kaszy jaglanej i wszystko razem gotować do 15 min. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać wody. Doprawić, dodać masło. Można posypać pietruszką lub koperkiem.

 

II śniadanie

Kanapki z szynką i surówka.

Przygotować kanapki z szynką z indyka. Osobno zrobić sałatkę z 3 składników: wymieszać sałatę lodową,  jabłko, marchew (potarta bardzo drobno); przyprawić, polać oliwą lub łyżką jogurtu.

Herbata owocowa.

 

Obiad

Makaron z pietruszkowo-bazyliowym pesto.

Składniki ma pesto:

  • 1 garść pietruszki
  • 1 garść bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu, soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Woda (tak, aby pesto było dość rzadkie)

Składniki na pesto blendujemy.

Gotujemy makaron (dowolny, ale polecam na początku ryżowy) i mieszamy z przygotowanym wcześniej pesto. Można posypać szczyptą parmezanu.

 

Podwieczorek

 

Mus jabłkowy

Jabłka myjemy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w rondlu (z dodatkiem wody i łyżką masła) tak długo, aż będą miękkie, po czym miksujemy. Do musu dodajemy pół łyżeczki cynamonu.

 

Kolacja:

Kasza kuskus z warzywami

 

  • 100 g kaszy kuskus
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie paski
  • 1 mała cebulka
  • 1 mała marchewka również pokrojona w cienkie paski
  • pokrojonego w kostkę  sól, pieprz

 

Zalać kuskus gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać paski cukinii, marchew, cebulkę, dolać trochę wody i dusić przez chwilę. Następnie przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać warzywa z patelni z kuskusem. Posypać twarogiem.

Herbata z melisy.

 

Dzień 6

 

Śniadanie

Deser z siemieniem lnianym na śniadanie

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego (można wymieszać z wodą)
  • 2 łyżki świeżo zmielonych nasion lnu
  • 2 śliwki suszone
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 jabłko
  • Cynamon
  • Owoce: jagody, borówki, brzoskwinia

Doprowadź mleko do wrzenia, wsyp kaszę manną i zamieszaj. Gotuj przez ok. 3 minuty, następnie wsyp zmielone siemię lniane i gotuj jeszcze kilka minut. Ostudź. Dodaj miód, śliwki, cynamon i zmiksuj wszystko w blenderze. Deser będzie miał konsystencję puddingu. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko. Można polać dżemem owocowym bez pestek, taki, który się najlepiej toleruje (np. brzoskwiniowy).

 

II śniadanie

Kanapka z sałatą lodową i polędwicą sopocką.

Herbata zielona bez cukru.

Obiad

Kotlety mielone z indyka gotowane na parze.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem. Do mięsa dodajemy ugotowany biały ryż (pół szklanki) oraz koperek. Wszystko przyprawić (zioła: majeranek, zioła prowansalskie) i wymieszać. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy i gotujemy na parze.

 

Surówka z marchwi i jabłek

Marchew i jabłko ścieramy na tarce (o drobnych oczkach). Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytrynu, dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego lub oliwy.

 

Podawać z ziemniakami, najlepiej w formie puree.

Kompot jabłkowy.

 

Podwieczorek

Galaretka owocowa.

Herbata, słaby napar, bez cukru.

Kolacja:

Marchwianka z zapiekanymi grzankami

Składniki:

  • 4 obrane marchewki
  • Szczypta soli
  • Posiekany koperek
  • Oliwa/Masło

Wrzucamy marchewki (pokrojone w plasterki lub starte na grubych oczkach) do wody;

Wody ma  być tyle, żeby zakrywało marchewki; lekko solimy i gotujemy wszystko do miękkości. Do gotującej się zupy dokładamy łyżeczkę masła lub oliwy. Pod koniec gotowania dodajemy koperek. Zblendować.

Przygotować grzanki: dowolne kromki posmarować masełkiem ziołowym (masło lekko wymieszać z ulubionymi ziołami i łyżka oliwy) i chwilę zapiekać.

Herbata z hibiskusa.

Dzień 7

 

Śniadanie

 

Bruschetta:

 

Bułkę zwykłą lub graham przekroić na pół; ułożyć plastry sera mozzarella, bazylię (może być suszona), zapiekać w piekarniku przez parę minut.

 

Herbata z dzikiej róży.

 

II śniadanie

Koktajl pożywny

 

  • 1 dowolny owoc: jabłko, brzoskwinia, nektarynka
  • Pół szklanki kaszy kuskus
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

 

Wszystkie składniki zblendować.

 

Obiad

Krem buraczany z kaszą jaglaną i frytki z batatów.

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki ze skórką
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz

Do garnka wsypać kaszę jaglaną, dobrze wcześniej ją przepłukać, dodać czosnek, cebulę, zalać wodą i gotować 10 minut. Włożyć ugotowane wcześniej, ale pokrojone już buraczki i wszystko razem zblendować na gładką maskę. Doprawić, dodać miód, sok z cytryny i ewentualnie 2 łyżki jogurtu albo śmietany.

Frytki z batatów . Pokrój 2 mniejsze bataty na długie kliny. Wrzuć do miski z olejem, szczyptą soli, ewentualnie możesz dodać zioła prowansalskie. Wymieszaj. Rozłóż na blasze. Piecz w piekarniku przez ok. 35 minut.

Ciepły kompot.

Podwieczorek

 

Jogurt wymieszany z płatkami kukurydzianymi i zarodkami pszennymi.

Herbata z dzikiej róży bez cukru.

 

Kolacja:

Chleb pszenny z pastą brokułową.

 

Pasta z brokułu i twarogu (twaróg można zamienić na tofu). Jeżeli brokuł jest bardzo nietolerowany, można ugotować jedną, małą marchew i zmiksować z twarogiem.

 

Brokuł ugotować – 3-4 różyczki; w misce umieścić brokuł, łyżkę oliwy i 2 łyżki twarogu.

 

Zblendować na gładką masę i przyprawić. Smarować na kromkach chleba graham.

 

Herbata z melisy.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.