- Nic tak nie zwiększa przerostu bakteryjnego jak niektóre węglowodany, czyli cukry. Są naturalną pożywką dla bakterii, które w jelicie błyskawicznie się namnażają. Może prowadzić to do SIBO, czyli zaburzenia składu bakterii i nadmiernego ich namnażania się w jelicie cienkim.
Ale uwaga! SIBO jest wynikiem także innych problemów, np. nieprawidłowej funkcji wątroby w zakresie produkcji kwasów żółciowych oraz zbyt wysokiego pH w żołądku. Jeśli jest za mało kwasu solnego w żołądku, z czasem pojawi się nadmiar bakterii w jelicie cienkim!
- Nadmiar cukru prowadzi do wyniszczających organizm biegunek. Następuje dodatkowe wydzielanie wody w jelicie. I nie jest to sytuacja korzystna. A więc woda nie tylko nie jest wchłaniana z jelita, ale „napływa” do jelit z naczyń krwionośnych. Utrata wody i ważnych elektrolitów może doprowadzić do odwodnienia. Spada poziom potasu, obniża się poziom sodu, magnezu i wapnia, następuje też utrata białka. Gdy woda ucieka z naczyń krwionośnych do światła jelit, nerki nie mają co filtrować. Może dojść do nieodwracalnego uszkodzenia nerek przy ostrych i długotrwałych biegunkach.
- Zaburzają skład mikrobioty jelit co powoduje zakłócenia w produkcji neuroprzekaźników, czego najczęściej efektem są zaburzenia nastroju (spadek energii, lęki, depresje, niepokój).
Węglowodany dostarczają nam energii. Spożywamy ich jednak za dużo! Możemy wiele zyskać po ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów, zwłaszcza tych prostych.
powrót