Gluten, pszenica a może FODMAPs- co wywołuje nasze objawy?
Zapraszam na ciekawy wywiad z dietetykiem Małgorzatą Desmond, współzałożycielką Fundacji WIEMY CO JEMY oraz specjalistką medycyny żywienia.
Dowiecie się m.in., iż klasyczne objawy kojarzone z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten nie zawsze stanowią reakcję na sam gluten.
Co się dzieje, jeśli ktoś odżywia się "nazbyt" zdrowo?
Jak jest różnica pomiędzy nadwrażliwością a nietolerancją?
Na czym polega nietolerancja FODMAP?
Dlaczego nie jesteśmy tak dobrze przygotowani do trawienia dużych ilości błonnika, jak przedstawiciele starszych pokoleń, których mikrobiomy były zdecydowanie silniejsze.
Artykuł na stronie:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/180306,gluten-czy-inne-komponenty-pszenicy-ktore-skladniki-zboz-powoduja-dolegliwosci,1