Składniki:
Liście kapusty czyścimy, blanszujemy 5 minut w gorącej wodzie. Ścinamy u nasady nożem gruby nerw. Kasze i soczewicę dokładnie przepłucz, można ugotować wszystko razem do miękkości. Osobno ugotuj marchew z pietruszką. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i pieczarki. Dodaj przyprawy, czosnek, koperek, pietruszkę-nać. W misce wymieszaj pokrojone w kostkę warzywa, kasze i soczewicę. Dopraw. Można jeszcze dodać świeżego czosnku. Jeżeli farsz dla ciebie jest zbyt sypki, dodaj trochę kaszy mannej, tak do 2 łyżek lub mąki jaglanej. Rozłóż liście kapusty, nakładaj farsz i mocno zwijaj. Duże naczynie wyłóż liśćmi kapusty, które ci zostały. Na nie ciasno układaj gołąbki. Podlej ciepłą wodą lub bulionem. Możesz też zalać wodą od parzenia kapusty. Gotować na małym ogniu około 40-50 minut.
W wersji niewegetariańskiej wyśmienicie będzie smakowało z białą, ugotowaną kiełbasą lub z mięsem z indyka, które wcześniej należy ugotować i zmielić.
Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.