Doskonałe posiłek na pożywne, sycące i zdrowe śniadanie. Jest to jedno z moich ulubionych śniadań, ponieważ po takim posiłku nie mam ochoty na kawę. Taka gryczanka również na dłużej zapewnia uczucie sytości, reguluje nastrój, a ponadto wzmacnia organizm.
Kasza gryczana sama w sobie ma niesamowite wartości odżywcze. Jest dobrym źródłem:
rutyny, kwercytyny, witamin i składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku. Polecam szczególnie osobom z problemami krążeniowymi, trawiennymi oraz alergikom. Nie zawiera w swoim składzie glutenu.
Wybierajcie kaszę gryczaną niepaloną, gdyż kasza palona podczas palenia traci ok. 50% witamin i składników mineralnych.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej lub palonej. Kaszy nie gotujemy!
- Migdały, śliwki suszone
- 1 banan
- 2 łyżki jogurtu (lub mleka)
- Pół łyżeczki miodu.
- Pół łyżeczki cynamonu
- Dowolne owoce (jagody, pokrojone jabłka, mandarynki, z zależności od sezonuJ )
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą. Można dodać sok z cytryny. Pozostawić na noc.
Rano kaszę odcedzić na sicie. Wrzucić do miski wraz z bananem, suszonymi śliwkami, cynamonem i jogurtem. Całość zblendować na gładki krem. Można chwilę podgrzać, aby była ciepła. Ja dodaję jeszcze trochę wody, łyżeczkę oleju kokosowego i ok. 3 minut podgrzewam w garnuszku. Na wierzch posypać ulubionymi owocami.