email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jadłospis z niskim indeksem glikemicznym na 2 dni. Jakie są korzyści zastosowania takiej diety?

Jadłospis z niskim indeksem glikemicznym na 2 dni. Jakie są korzyści zastosowania takiej diety?

Jadłospis z niskim indeksem glikemicznym na 2 dni. Jakie są korzyści zastosowania takiej diety?

Dlaczego dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym?

Insulinooporność / zaburzenia hormonalne są przyczyną wielu powikłań zdrowotnych.

Krótko, o co chodzi z tym indeksem?

Przykładowo, zwykły chleb ma wysoki indeks glikemiczny co oznacza, że po zjedzeniu stężenie glukozy wzrośnie wysoko i będzie się utrzymywało dłużej. Następuje nagły wyrzut insuliny do krwi, a organizm nadwyżkę glukozy zamieni, niestety, w tłuszcz. I oto tym sposobem szybciej tyjemy, a kiedy insulina cały czas krąży we krwi, mamy problem z powrotem do normalnej wagi ciała. Ratunkiem może okazać się niski indeks glikemiczny.

Insulinooporność, nadmierne stężenie glukozy we krwi, zaburzenia endokrynologiczne i metaboliczne prowadzą do poważnych powikłań zdrowotnych, które obecnie zaczynają być plagą wśród coraz młodszych osób.  Insulinooporność może prowadzić do: niewydolności nerek, niepłodności, cukrzycy,  nietolerancji pokarmowych, nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzenia tarczycy. Niestety do zachorowania przyczynia się  nierozsądna i uboga w składniki odżywcze dieta: nadmiar cukrów prostych, produkty z białej rafinowanej mąki, fast foody, a do tego brak ruchu, chroniczny stres. Jeśli w porę wprowadzisz rozsądne i prawidłowe odżywianie pewne dolegliwości / choroby możesz wyciszyć, a nawet całkowicie się pozbyć, nie doprowadzając do tragicznych w skutkach powikłań.

Najważniejsze to nie pielęgnować choroby, która się w tobie już rozwija!

Dieta z niskim indeksem glikemicznym ma szerokie zastosowanie medyczne.

Przy jakich jednostkach chorobowych / dolegliwościach warto zastosować dietę?

  • Insulinooporność
  • PCOS
  • Hiperandrogenizm, podwyższona prolaktyna
  • Trądzik
  • Hirsutyzm
  • Niepłodność
  • Zespół metaboliczny
  • Migreny

Przykładowa dieta, która uwzględnia dużą gęstość odżywczą, niski (sporadycznie średni) indeks glikemiczny, obniżoną zawartość glutenu i węglowodanów prostych.

Dieta polega na spożywaniu produktów niepowodujących nagłego wyrzutu insuliny do krwi i utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi.

 

Jadłospis 1

Śniadanie

Omlet z rukolą.

Składniki:

  • 2 jajka
  • Ser twaróg – 1 grubszy plaster
  • Mała cebulka
  • 1 łyżka płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • Mała garść rukoli
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz, szczypta kurkumy

Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mąkę, wodę, cebulkę, sól, pieprz i na końcu rukolę oraz pokruszony twaróg. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Na patelni rozgrzej olej i  wlej masę. Smaż chwilę pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę.

Do dania proponuję pieczywo chrupkie (najlepiej bezglutenowe) z masłem.

Herbata owocowo-miętowa.

 

II śniadanie

Koktajl zdrowotny.

Składniki:

  • 2 łyżki jagód (mogą być mrożone)
  • 1 średnie jabłko
  • 1 seler zielony
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • Łyżeczka migdałów
  • Pół szklanki wody niegazowanej
  • opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego

 

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj.

 

Obiad

Pieczone pierogi drożdżowe z farszem batatowym z sosem czosnkowym.

 (danie można przygotować wcześniej)

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła lub oleju

Drożdże należy rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki.  Odstawić chwilę do wyrośnięcia rozczynu.

Do miski przesiać obie mąki, wsypać sól.  Dobrze wymieszać. Wlać rozrobione drożdże. Dołożyć jajko i olej lub masło. Dobrze wyrobić i odstawić do podwojenia objętości (ok. godziny).

W między czasie ….

Farsz batatowy:

  • 2 duże cebule
  • 3 średniej wielkości bataty
  • Przyprawy: sól,  pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy
  • Opcjonalnie możemy dać ser parmezan

Bataty trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Wszystko smażymy na oliwie lub maśle klarowanym. Przyprawiamy do smaku. Chwilę odczekać, aby farsz się schłodził.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować. Wykrawać koła, nakładać farsz i sklejać boki.

Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem. Smarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. 20 minut.

Pierogi należy przed podaniem polać ciepłym sosem czosnkowym: Szklanka jogurtu, łyżka musztardy, czosnek, 1/3 szklanki wody, wszystko wymieszać i delikatnie podgrzać.

Do takiego dania polecam ulubioną surówkę, która dodatkowo obniży indeks glikemiczny.

 

Podwieczorek

Jabłko posypane cynamonem.

Ciepła herbata owocowo-miętowa bez cukru.

 

Kolacja

Kanapki z serkiem twarogowym z nasionami czarnuszki.

Składniki na twarożek:

  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturlanego
  • Łyżeczka nasion z czarnuszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • Dodatki (opcjonalnie)

Zmieszaj składniki, smaruj na pieczywie. Pokrój opcjonalnie paprykę, pomidora i nałóż na kanapkę.

Zalecam pieczywo bezglutenowe (na mące gryczanej, owsianej) lub ewentualnie z mąki żytniej razowej, czy orkiszowej.

Herbata z melisy.

 

Jadłospis 2

Śniadanie

Kanapka z pastą z pestek dyni.

Składniki:

  • Pół szklanki sera ricotta
  • 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
  • Kilka posiekanych pestek dyni
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać (ewentualnie zblendować). Doprawić do smaku.

Herbata owocowa.

 

II śniadanie

Sałatka z rukolą i kaszą gryczaną

  • Pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka rukoli dobrze umytej
  • Pół papryki pokrojonej w kostkę
  • Mała cebulka (drobno pokrojona)
  • 1 mały pomidor bez skórki pokrojony w kostkę (opcjonalnie, ale nie więcej niż 1 mały)
  • Natka pietruszki

Wszystkie produkty wymieszać ze sobą. Polać oliwą, posypać natką pietruszki, przyprawić.

Sok marchwiowy wymieszany z ciepłą wodą przegotowaną.

 

Obiad

Pulpety z mięsa i soczewicy czarnej

  • 30 dkg schabu lub 2 zmielone piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki soczewicy czarnej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych ( mogą być bezglutenowe)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • jajko
  • sól i pieprz
  • 3-5 łyżeczek mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Soczewicę dokładnie opłucz i gotuj 20 minut. 1 marchewkę ugotuj do miękkości. Wystudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami w maszynce zostawiając 1 cebulę i 1 marchewkę do sosu.

Przypraw solą i pieprzem. Uformuj kulki i wrzuć na wrzątek. Użyj tak mało wody jak się da – aby tylko przykryła pulpety.

Gotuj w wodzie z dodatkiem marchewki i cebuli. Po 30 minutach gotowania na maleńkim ogniu wyjmij pulpety, zblenduj cebulkę z marchewką i zagęść sos mąką w 1/2 szklanki wody. Po zagotowaniu sosu włóż pulpety z powrotem.

Podawaj z ryżem brązowym lub czerwonym i surówką z kapusty pekińskiej.

 

Podwieczorek

Komosa ryżowa z jabłkiem

Składniki:

  • Pół szklanki dowolnej komosy
  • Woda
  • Jabłko
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Komosę ugotować na wodzie.

W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, następnie pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy chwilkę.

Mieszamy jabłko z komosą. Posypujemy cynamonem, który dodatkowo obniży indeks glikemiczny.

 

Kolacja

Tosty razowe zapiekane z serem mozzarella, roszponką i  papryką czerwoną.

Do tego polecam domowy majonez bogaty w Omega 3.

Jak zrobić?

Składniki:

  • 2 żółtka z jajek (najlepiej z chowu ekologicznego, lub 0 i 1)
  • czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • niecałe 3/4 szklanki oliwy lub innego oleju ( możesz wymieszać oliwę z odrobiną oleju lnianego – będzie zdrowiej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól himalajska lub kłodawska

Wszystkie składniki majonezu wrzucamy do blendera i ubijamy aż do uzyskania gęstej emulsji. Blenduj powoli, spokojnie pulsując!

Herbata z melisy.

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.