Jadłospis z niskim indeksem glikemicznym na 2 dni. Jakie są korzyści zastosowania takiej diety?
Insulinooporność / zaburzenia hormonalne są przyczyną wielu powikłań zdrowotnych.
Krótko, o co chodzi z tym indeksem?
Przykładowo, zwykły chleb ma wysoki indeks glikemiczny co oznacza, że po zjedzeniu stężenie glukozy wzrośnie wysoko i będzie się utrzymywało dłużej. Następuje nagły wyrzut insuliny do krwi, a organizm nadwyżkę glukozy zamieni, niestety, w tłuszcz. I oto tym sposobem szybciej tyjemy, a kiedy insulina cały czas krąży we krwi, mamy problem z powrotem do normalnej wagi ciała. Ratunkiem może okazać się niski indeks glikemiczny.
Insulinooporność, nadmierne stężenie glukozy we krwi, zaburzenia endokrynologiczne i metaboliczne prowadzą do poważnych powikłań zdrowotnych, które obecnie zaczynają być plagą wśród coraz młodszych osób. Insulinooporność może prowadzić do: niewydolności nerek, niepłodności, cukrzycy, nietolerancji pokarmowych, nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzenia tarczycy. Niestety do zachorowania przyczynia się nierozsądna i uboga w składniki odżywcze dieta: nadmiar cukrów prostych, produkty z białej rafinowanej mąki, fast foody, a do tego brak ruchu, chroniczny stres. Jeśli w porę wprowadzisz rozsądne i prawidłowe odżywianie pewne dolegliwości / choroby możesz wyciszyć, a nawet całkowicie się pozbyć, nie doprowadzając do tragicznych w skutkach powikłań.
Najważniejsze to nie pielęgnować choroby, która się w tobie już rozwija!
Dieta z niskim indeksem glikemicznym ma szerokie zastosowanie medyczne.
Przy jakich jednostkach chorobowych / dolegliwościach warto zastosować dietę?
Przykładowa dieta, która uwzględnia dużą gęstość odżywczą, niski (sporadycznie średni) indeks glikemiczny, obniżoną zawartość glutenu i węglowodanów prostych.
Dieta polega na spożywaniu produktów niepowodujących nagłego wyrzutu insuliny do krwi i utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi.
Jadłospis 1
Śniadanie
Omlet z rukolą.
Składniki:
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mąkę, wodę, cebulkę, sól, pieprz i na końcu rukolę oraz pokruszony twaróg. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Na patelni rozgrzej olej i wlej masę. Smaż chwilę pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę.
Do dania proponuję pieczywo chrupkie (najlepiej bezglutenowe) z masłem.
Herbata owocowo-miętowa.
II śniadanie
Koktajl zdrowotny.
Składniki:
Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj.
Obiad
Pieczone pierogi drożdżowe z farszem batatowym z sosem czosnkowym.
(danie można przygotować wcześniej)
Składniki na ciasto drożdżowe:
Drożdże należy rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawić chwilę do wyrośnięcia rozczynu.
Do miski przesiać obie mąki, wsypać sól. Dobrze wymieszać. Wlać rozrobione drożdże. Dołożyć jajko i olej lub masło. Dobrze wyrobić i odstawić do podwojenia objętości (ok. godziny).
W między czasie ….
Farsz batatowy:
Bataty trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Wszystko smażymy na oliwie lub maśle klarowanym. Przyprawiamy do smaku. Chwilę odczekać, aby farsz się schłodził.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować. Wykrawać koła, nakładać farsz i sklejać boki.
Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem. Smarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. 20 minut.
Pierogi należy przed podaniem polać ciepłym sosem czosnkowym: Szklanka jogurtu, łyżka musztardy, czosnek, 1/3 szklanki wody, wszystko wymieszać i delikatnie podgrzać.
Do takiego dania polecam ulubioną surówkę, która dodatkowo obniży indeks glikemiczny.
Podwieczorek
Jabłko posypane cynamonem.
Ciepła herbata owocowo-miętowa bez cukru.
Kolacja
Kanapki z serkiem twarogowym z nasionami czarnuszki.
Składniki na twarożek:
Zmieszaj składniki, smaruj na pieczywie. Pokrój opcjonalnie paprykę, pomidora i nałóż na kanapkę.
Zalecam pieczywo bezglutenowe (na mące gryczanej, owsianej) lub ewentualnie z mąki żytniej razowej, czy orkiszowej.
Herbata z melisy.
Jadłospis 2
Śniadanie
Kanapka z pastą z pestek dyni.
Składniki:
Wszystkie składniki wymieszać (ewentualnie zblendować). Doprawić do smaku.
Herbata owocowa.
II śniadanie
Sałatka z rukolą i kaszą gryczaną
Wszystkie produkty wymieszać ze sobą. Polać oliwą, posypać natką pietruszki, przyprawić.
Sok marchwiowy wymieszany z ciepłą wodą przegotowaną.
Obiad
Soczewicę dokładnie opłucz i gotuj 20 minut. 1 marchewkę ugotuj do miękkości. Wystudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami w maszynce zostawiając 1 cebulę i 1 marchewkę do sosu.
Przypraw solą i pieprzem. Uformuj kulki i wrzuć na wrzątek. Użyj tak mało wody jak się da – aby tylko przykryła pulpety.
Gotuj w wodzie z dodatkiem marchewki i cebuli. Po 30 minutach gotowania na maleńkim ogniu wyjmij pulpety, zblenduj cebulkę z marchewką i zagęść sos mąką w 1/2 szklanki wody. Po zagotowaniu sosu włóż pulpety z powrotem.
Podawaj z ryżem brązowym lub czerwonym i surówką z kapusty pekińskiej.
Podwieczorek
Komosa ryżowa z jabłkiem
Składniki:
Komosę ugotować na wodzie.
W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, następnie pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy chwilkę.
Mieszamy jabłko z komosą. Posypujemy cynamonem, który dodatkowo obniży indeks glikemiczny.
Kolacja
Tosty razowe zapiekane z serem mozzarella, roszponką i papryką czerwoną.
Do tego polecam domowy majonez bogaty w Omega 3.
Jak zrobić?
Składniki:
Wszystkie składniki majonezu wrzucamy do blendera i ubijamy aż do uzyskania gęstej emulsji. Blenduj powoli, spokojnie pulsując!
Herbata z melisy.