Jesienno-zimowa pogoda to także sezon grzewczy, co w konsekwencji prowadzi do wysuszenia powietrza. Wielu z nas zaczyna zmagać się z problemem wysuszonej, matowej, swędzącej, niedostatecznie nawilżonej skóry, a niekiedy również rozległym stanem zapalnym skóry. U osób chorujących przewlekle, głównie mam tu na myśli choroby autoimmunologiczne, problemy skórne znacznie się nasilają. Jak zabezpieczyć skórę w tym okresie od strony żywieniowej?
Dobre nawodnienie to podstawa. Podstawą jest oczywiście picie odpowiedniej ilości wody mineralnej - zaleca się przynajmniej 1,5 litra dziennie.
Ryby, tran, pestki czy orzechy również ochronią przed nadmierną utratą wody za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy E. Kwasy Omega-3 odgrywają ważną rolę w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry co chroni ją przez różnego rodzaju stanami zapalnymi, szczególnie w przypadku chorób z autoagresji. I tutaj polecam kurację tranem (dla mnie od lat najlepszy Tran z @norsan.polska - możesz zakupić taniej z kodem rabatowym studiozycia10)
Witamina C pomaga m.in. w łagodzeniu podrażnień skórnych. Owoce dzikiej róży, kiwi, cytrusy, papryka, natka pietruszki, brukselka to świetne źródła kwasu askorbinowego.
Czarnuszka ma właściwości ochronne względem skóry suchej, łojotokowej, atopowej, z łuszczycą, przeciw starzeniu się skóry. Olej z czarnuszki ma dużą zdolność niwelowania wolnych rodników ze względu na wysoki poziom właściwości przeciwutleniających. Bardzo polecam!
Cynk. Bierze udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych, przez co ma wpływ na proces regeneracji skóry. Wpływa na metabolizm kolagenu, uczestniczy w wytwarzaniu prostaglandyn, które wpływają na funkcje wydzielnicze skóry (jego niedobór osłabia czynność układu immunologicznego skóry). Gdzie znajdę cynk: podroby, mięso, ryby, nabiał, fasola biała, jaja, pestki dyni, słonecznik, dziki ryż, zarodki pszenne, gorzka czekolada.
Więcej karotenoidów w diecie. β-karoten jest najbardziej znanym karotenoidem i jednocześnie najbardziej aktywnym prekursorem witaminy A. β-karoten zalecany jest w przypadku występowania szorstkości lub suchości skóry oraz dla skóry posiadającej problem z przebarwieniami, plamami czy niejednolitym kolorytem. Do surowców bogatych w karotenoidy należą, m.in.: korzeń marchwi, zielone warzywa liściaste (np. natka pietruszki, szpinak, sałata rzymska, roszponka - polecam w koktajlach/pesto, itd.), kapusta pekińska, owoce dzikiej róży, owoce rokitnika zwyczajnego, papryka, brokuły, dynia.