Bardzo polecam pesto na bazie kolendry, która jest bardzo bardzo w kwercetynę i luteolinę. Kolendra wykazuje właściwości antyhistaminowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, kardioprotekcyjne, wspierające pracę żołądka i jelit. Nie wspominając o tym, że dobrze smakuje!.
Składniki na pesto.
Zieleninę przepłucz pod zimną wodą i poszatkuj. Umieść w misie melaksera (może być ręczny blender). Całość miksuj na jednolitą papkę, można delikatnie podlać wodą. Takie pesto dodawaj także do zup, sosów, makaronów, ziemniaków, kasz.
Chleb pokroić na kromki, skropić oliwą extra vergine, posmarować zielonym pesto, położyć ser biały (można na odwrót :) ). Posypać solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Polecam z ulubionymi dodatkami.
Przepis na pesto pochodzi z naszego jadłospisu, który obok innych jadłospisów dostępny jest na naszej antyhistaminowej platformie.
http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html