Karotki, czyli ciasteczka marchewkowe bez jajek.
Przepisy - słodkości
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

13-09-2018

1 min czytania

Karotki, czyli ciasteczka marchewkowe bez jajek.

Składniki:

  • 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach
  • 1½ szklanki mąki ( u mnie ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej i ¾ zwykłej pszennej; można też wymieszać z mąką owsianą lub gryczaną)
  • ½ szklanki mleka (może być roślinne)
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki cukru (można zamienić na ksylitol jeśli nie chorujemy na IBS)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • garść ulubionych orzechów włoskich: najlepiej zmielone (można migdały albo inne)
  • ½  łyżeczki imbiru
  • ½  łyżeczki  cynamonu oraz opcjonalnie kardamonu

W  jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz  przyprawy. Natomiast w drugiej misce wymieszaj marchewkę, olej oraz mleko. Teraz możesz wymieszać razem wszystkie składniki.
Piekarnik nagrzej do 190°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i dowolnie formuj ciastka.
Pieczemy przez około 20 – 25 minut, aż ciastka zaczną się lekko złocić.