Składniki:
- 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach
- 1½ szklanki mąki ( u mnie ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej i ¾ zwykłej pszennej; można też wymieszać z mąką owsianą lub gryczaną)
- ½ szklanki mleka (może być roślinne)
- ¼ szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki cukru (można zamienić na ksylitol jeśli nie chorujemy na IBS)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść rodzynek lub żurawiny
- garść ulubionych orzechów włoskich: najlepiej zmielone (można migdały albo inne)
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu oraz opcjonalnie kardamonu
W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Natomiast w drugiej misce wymieszaj marchewkę, olej oraz mleko. Teraz możesz wymieszać razem wszystkie składniki.
Piekarnik nagrzej do 190°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i dowolnie formuj ciastka.
Pieczemy przez około 20 – 25 minut, aż ciastka zaczną się lekko złocić.
powrót