Spośród wszystkich związków fitochemicznych zawarytch w owocach niewątpliwie w największym stopniu w proces rozwoju raka może ingerować kwas elagowy. Badania wskazują, że kwas elagowy ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antymutagenne i wykazuje aktywność przeciwzapalną. Efekt ochronny, związany z działaniem antyoksydacyjnym kwasu elagowego, jest często porównywalny, a nawet wyższy niż działanie witaminy E.
Bogatym źródłem kwasu elagowego są owoce jagodowe, głównie truskawki, maliny, jeżyny, poziomki, granat, żurawina, winogrona, a także orzechy (pekan, laskowe, włoskie). Kwas elagowy koncentruje się głównie w pestkach i skórce owoców.
Na podstawie wielu badań stwierdzono, że kwas elagowy:
– likwiduje wolne rodniki i mogą inaktywować kancerogeny
– zmniejsza częstotliwość pojawiania się mutacji
– wpływa ochronnie na DNA i ekspresję genów
– blokuje enzymy prokancerogenne
– działa na wszystkich etapach rozwoju nowotworu
– wiąże prokancerogenne metale
• Garść malin lub jagód (mogą być mrożone)
• 1 szklanka wody
• Garść szpinaku lub roszponki
• Pestki z połowy granatu
• ½ łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego
• 1 łyżeczka miodu
• Opcjonalnie banan
Źródło:
Kwiatkowska E., Kwas elagowy – zawartość w żywności i rola prozdrowotna. Postępy Fitoterapii 4/2010, s. 211-214