Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Koktajl antyrakowy pełen kwasu elagowego.

Koktajl antyrakowy pełen kwasu elagowego.

Spośród wszystkich związków fitochemicznych zawarytch w owocach niewątpliwie w największym stopniu w proces rozwoju raka może ingerować kwas elagowy. Badania wskazują, że kwas elagowy ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antymutagenne i wykazuje aktywność przeciwzapalną. Efekt ochronny, związany z działaniem antyoksydacyjnym kwasu elagowego, jest często porównywalny, a nawet wyższy niż działanie witaminy E.
 
Bogatym źródłem kwasu elagowego są owoce jagodowe, głównie truskawki, maliny, jeżyny, poziomki, granat, żurawina, winogrona, a także orzechy (pekan, laskowe, włoskie). Kwas elagowy koncentruje się głównie w pestkach i skórce owoców.
 
Na podstawie wielu badań stwierdzono, że kwas elagowy:
 
– likwiduje wolne rodniki i mogą inaktywować kancerogeny
– zmniejsza częstotliwość pojawiania się mutacji
– wpływa ochronnie na DNA i ekspresję genów
– blokuje enzymy prokancerogenne
– działa na wszystkich etapach rozwoju nowotworu
– wiąże prokancerogenne metale
 
Składniki na koktajl antyrakowy:
 
• Garść malin lub jagód (mogą być mrożone)
• 1 szklanka wody
• Garść szpinaku lub roszponki
• Pestki z połowy granatu
• ½ łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego
• 1 łyżeczka miodu
• Opcjonalnie banan
 
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i bardzo dokładnie miksujemy (pestki granatu potrzebują trochę więcej czasu na idealne rozdrobnienie).
 
 
Źródło:
Kwiatkowska E., Kwas elagowy – zawartość w żywności i rola prozdrowotna. Postępy Fitoterapii 4/2010, s. 211-214

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.