location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Koktajl dla serca pełen antocyjanów.

Koktajl dla serca pełen antocyjanów.

Antocyjany to naturalne barwniki roślinne, które mają niezwykle dobry wpływ na serce i naczynia krwionośne. A im mocniejszy w barwie koktajl, tym lepiej. Takie koktajle ze względu na antocyjany i  dużą zawartość potasu są idealne w prewencji niewydolności serca, zaburzeń rytmu, czy udarów mózgu. Mają pozytywny wpływ na płynność krwi, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu skrzepów.

Zalecam wprowadzenie zasady -  1 koktajl dziennie (ale nawet co drugi dzień) - aby skutecznie wpłynąć na poprawienie jakości diety.

Składniki (propozycja):

  • Garść borówek lub jagód
  • 2 łyżki aronii
  • 2 łyżki czarnych porzeczek lub jeżyn
  • Kilka ciemnych winogron - opcjonalnie
  • 1 szklanka ciepłej wody

Wrzucić wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksować (ewentualnie dodać więcej wody). Przy jelicie nadwrażliwym można jeszcze przetrzeć z pestek.

 

 

 

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.